Jíl jako kosmetická surovina

Kosmetické jíly a jejich využití

Jíl neužijeme jen při výrobě čerstvých pleťových masek. Můžeme ho přidat do spousty dalších produktů domácí kosmetiky a drogerie. Jaké jsou druhy jílu, jak jíl vybírat a co si s ním vyrobit?

Co je jíl?

Jíl je obecně řečeno velmi jemný prášek minerálního původu. Může mít různé složení, právě od něj se odvíjí jeho barva, vlastnosti a do jisté míry i použití.

 » Přečíst si celý článek « 

Tenzidy pro výrobu domácí kosmetiky

Tenzidy pro použití v domácí přírodní kosmetice

Tenzidy zní jako pojem z učebnice chemie, nicméně určitě by nás mohly zajímat, i když chceme vyrábět jednoduché produkty. Tenzidy jsou totiž ty složky, které dají našim přípravkům speciální schopnosti – schopnost čistit, lidově řečeno. Co jsou tedy zač, které z nich by nás mohly zajímat a jak je používat?

Co je tenzid?

Tenzid (nebo taky surfaktant) je povrchově aktivní látka,

 » Přečíst si celý článek « 

Epsomská sůl jako kosmetická ingredience

Epsomská sůl jako kosmetická ingredience

Epsomskou sůl najdete ve spoustě receptů na zejména koupelové produkty, dost často ale jako ingredienci doplňkovou. A to je škoda! Epsomská sůl byla jednou z prvních surovin, které jsem si koupila, a udělala mi velkou službu.

Co je epsomská sůl

Epsomská sůl nebo taky hořká sůl je látka, jejíž základem je síran hořečnatý (magnesium sulfate) skládající se z hořčíku, síry a kyslíku.

 » Přečíst si celý článek « 

Coco glucoside, tekutý tenzid do naší kosmetiky

Použití coco glucosidu v diy kosmetice k výrobě šamponů a mycích přípravků

Coco glucoside je jednou z těch látek, díky kterým můžeme doma vyrábět šampony, sprchové gely a všechny ostatní produkty, které myjí a pění. Jak s coco glucosidem tedy naložit a jak ho v naší kosmetice využít?

Co je coco glucoside?

Coco glucoside je takzvaná neiontová povrchově aktivní látka (nebo taky neiontový tenzid nebo surfaktant). Její přínos pro nás spočívá v tom,

 » Přečíst si celý článek « 

10 tipů, jak „ochutit” balzám na rty

Jak ochutit balzám na rty? 10 tipů

Balzám na rty patří jednoznačně mezi top produkty DIY kosmetiky. Dala jsem si za úkol shromáždit nějakou inspiraci právě pro jejich výrobu. A tak mě napadlo sepsat 10 tipů, jak dát skvělou chuť a vůni našim balzámům na rty.

Citrusy milujeme

Citrusy jsou moc příjemné – tak akorát sladké a kyselé zároveň a taky krásně šťavnaté. Já osobně je mám ráda i v zimě.

 » Přečíst si celý článek « 

Ricinový olej jako kosmetická ingredience

Ricinový olej a jeho použití v kosmetice

Ricinový olej, riciňák sice nepatří mezi univerzální suroviny, nicméně v naší sbírce ingrediencí by neměl chybět. Proč? A proč někteří tvrdí, že je jedovatý a neměli bychom ho používat vůbec?

O ricinovém oleji

Ricinový olej, anglicky castor oil, je olej získávaný lisováním semen ricinovníku – skočce obecného. Je bezbarvý nebo jen lehoučce nažloutlý a prakticky bez vůně. Typický je také svojí hustotou,

 » Přečíst si celý článek « 

Jíl a 9 tipů na jeho použití v kosmetice

Tipy na využití jílu při výrobě diy kosmetiky

Jíl a speciálně jílové masky byly jedny z prvních přírodních produktů na pleť, které jsem kdysi objevila. Příprava takové masky byla super jednoduchá a správně upatlaná. Dneska ale už vim, že jíl má neskutečně široké možnosti uplatnění a mnoho účinků, které si s chutí dopřejeme. Dala jsem proto dohromady článek, kde připomínám 9 možností, jak jíl využít v péči o naší pokožku i vlasy. Pokud máte další tip,

 » Přečíst si celý článek « 

Oves v naší kosmetice

Použití ovesných vloček v přírodní a domácí kosmetice

Už je to docela dlouho, co jsme tu psaly o ovesné pleťové vodě, ovesné masce… Je na čase se k ovsu vrátit! A říci si o něm trošku víc. Stále častěji se totiž objevuje i v komerčně vyráběných produktech a upíná se k němu i více pozornosti ve výzkumu. Pro nás je oves super v tom, že je levný, dostane se všude a má spoustu dobrých účinků.

 » Přečíst si celý článek « 

O eukalyptovém esenciálním oleji

Eukalyptový esenciální olej a jeho použití

Eukalyptový olej patří mezi nejčastěji používané esenciální oleje a jeho vlastností se využívá i v řadě komerčních farmaceutických či kosmetických přípravků. Já osobně jsem ho hodně dlouho neměla úplně v lásce, ale teď vlastně vůbec nevím proč. Má čistou svěží vůni a užijeme ho ve spoustě produktů. A taky nám uleví třeba v případě nachlazení.

O eukalyptovém EO

Eukalyptový olej se získává parní destilací z listů a mladých větviček rostliny Eucalyptus Globulus.

 » Přečíst si celý článek « 

Tipy, jak pečovat o svoje zásoby kosmetických surovin

Péče a skladování kosmetických surovin

Dříve nebo později se nám doma nashromáždí různé věci související s výrobou kosmetiky. Obaly, suroviny, pomůcky… Jak je skladujete, jak o svoje zásoby pečujete? Pokud nijak, tak je možná na čase se tomu trošku pověnovat… Námět na tenhle článek vychází z mojí momentální potřeby :). Protože nějakou péči jim skutečně věnovat musíme.

Čistota

Čistota by měla být samozřejmá, ale přeci jen někdy se může stát malinká nehoda.

 » Přečíst si celý článek « 

Druhy esenciálních olejů/extraktů

Druhy esenciálních olejů a extraktů pro využití v DIY kosmetice

Esenciální oleje miluju a rozhodně v tom nejsem sama. Esenciální oleje, éterické oleje nebo třeba jen esence, to je označení pro látky získávané z rostlin různými metodami. Obsahují aromatické komponenty a nabízejí nám spoustu účinků. Věnuje se jim aromaterapie. Ta je bohužel považována za alternativní vědu, nicméně použití esenciálních olejů je v mnoha ohledech založeno čistě na jejich skutečných vlastnostech, které jim dala „matka příroda“

 » Přečíst si celý článek « 

Recept na propolisovou tinkturu a mast

Jednoduchý recept na přípravu propolisové tinktury a masti

Nedávno jsem psala o propolisu jako takovém, o jeho účincích i o tom, proč je tak super pro použití v našich produktech. Je teda na čase ho začít používat :). Zpracovat ho tak, abychom ho mohli použít přímo a nebo zakomponovat do jiných výrobků.

Výroba propolisové tinktury

Propolisová tinktura patří vlastně mezi nejčastěji používané propolisové produkty. Její příprava je víc než snadná.

 » Přečíst si celý článek «