Bambucké máslo alias karité alias shea (butter)

Bambucké máslo alias karité alias shea butter v kosmetice (kosmetická surovina)

Bambucké máslo patří mezi nejlepší kosmetické suroviny. Je úžasně univerzální a hodí se do spousty skvělých kosmetických produktů. Navíc když na to přijde, není třeba ho ani nijak zpracovávat. Poslouží nám klidně tak, jak si ho koupíme. Je tak parádní taky pro všechny minimalisty a ty, kteří chtějí kvalitní přírodní péči, ale z jakéhokoliv důvodu se jim nechce do výroby kosmetiky.

Co je bambucké máslo?

INCI: Butyrospermum parkii

Bambucké máslo je tuk získaný ze semen máslovníku afrického (lat. Vitellaria paradoxa), obvykle lisováním za studena. Za pokojové teploty je pevný a právě proto se mu říká máslo. Taje při nějakých 30-40 stupních Celsia, v závislosti na složení konkrétního másla a způsobu, jakým bylo zpracováno. Při kontaktu s pokožkou se tedy rozpouští. Někdy zprvu vyvolává dojem mazlavosti, nicméně po nanesení na pokožku se hezky vsákne, speciálně pokud ho smísíme s dalšími látkami, ať už na bázi oleje či vody.

Bambucké máslo může být bílé až krémové barvy. Po vylisování se může dále upravovat, například zbavovat své tradiční vůně (dezodorovat). Ta je nejčastěji popisována jako zemitá, kouřová, oříšková, nicméně pro mnoho lidí je příliš silná, takže raději volí dezodorované bambucké máslo bez vůně.

Bambucké máslo má docela dlouhou životnost (až ke dvěma rokům), nicméně já jsem ho postupem času začala uchovávat v lednici. Životnost šlehaných výrobků s karité se o něco zkracuje.

Jaké má karité účinky?

Bambucké si svět oblíbil pro svoji univerzálnost a schopnost pečovat o pokožku i vlasy.

Mezi jeho nejvěhlasnější účinky patří zvlhčování a změkčování pokožky, podpora pružnosti a zásobování vitamíny. Působí taky protizánětlivě a pomáhá léčit různé kožní choroby.

Karité je lidskou pokožkou velmi dobře přijímáno a často se uvádí, že dovede taky zvýšit vstřebatelnosti dalších látek. To je o důvod víc, proč by produkty s obsahem bambuckého měly být 100% přírodní.

Bambucké je často používáno do dětské kosmetiky, produktů pro pokožku postiženou různými kožními chorobami. Pomáhá zklidňovat, hojit, dodává pokožce pružnost a pomáhá k její hydrataci.

Jako jedno z mála másel i tuků by mělo být nekomedogenní – tedy nemělo by ucpávat póry. Je vhodné i pro mastnou pokožku.

Při výrobě kosmetiky má ještě jednu funkci – pomáhá trochu ztužovat konzistenci produktů. Může taky napomoci lehkosti a nadýchanosti, pokud produkt s ním šleháme.

Do čeho bambucké máslo použít?

Kosmetických produktů, které můžeme s bambuckým máslem vyrobit, je opravdu spousta. Je skvělým základem bezvodých produktů, ale užijeme ho i ve výrobcích emulgovaných.

Mastičky a univerzální kelímky… Můžeme je vylepšit přidáním esenciálních olejů, tinktur, extraktů, vitamínů a dalších aktivních látek.

Balzámy na rty a rtěnky… Hodí se do těch tyčinkových i kalíškových.

Deodoranty… Tuhé i krémové.

Šlehaná másla… Snad nejpopulárnějším produktem z karité je šlehané máslo lehké jako obláček. Obvykle obsahuje ještě další oleje, případně másla nebo i vosk. Jeho složení je třeba uzpůsobit teplotě, při které ho budeme skladovat.

Tělové balzámy a masážní kostky, mazlítka… Prostě pevné produkty sloužící k opečovávání pokožky.

Krémy a mléka… Emulgované produkty, kde bambucké tvoří část olejové fáze.

Mýdla a šampuky

Vlasové kondicionéry, zejména tuhé…

Produkty pečující o pokožku ohroženou striemi

Co dělat když…

… když vám bambucké nevoní. Možností je tu spousta, rozhodně není důvod k tomu ho vyhodit. Karité snadno využijeme do různých produktů sestávajících z více surovin. Třeba do krému nebo tělového mléka ho dáme kolem 10 %. Výsledný produkt bude parádička a vůně bambuckého se v něm ztratí. Další možností je k bambuckému přidat esenciální oleje. Pak už je jen kousek k tomu vyrobit si šlehané máslíčko.

… když se vám zdá mastné. Bambucké lze smíchat s oleji, které celkový dojem mastnoty zmírní – hodit se může třeba olej z meruňkových nebo hroznových jader.

… produkt s bambuckým obsahuje krupičku. V některých produktech za určitých podmínek se může stát, že se bambucké shlukuje do krupičky a ztuhne. Nemá to obvykle vliv na funkčnost produktu, ale i tak tomu chceme zabránit. Produkty s obsahem bambuckého proto dáváme ztuhnout do ledničky nebo do mrazáku. Výrobky šlehané nebo emulgované na to většinou netrpí. Tvorbu krupičky taky můžou vyvolat větší změny teploty, při které produkt skladujeme.

… se produkt s obsahem bambuckého “scvrknul”. Pokud máme nadýchaný produkt (třeba šlehané máslo) a vlivem teploty povolí a o nadýchanost přijde, můžeme ho opět našlehat. Nejlépe to funguje u produktů, které obsahují spíš menší množství dalších látek.

Bambucké máslo v potravinách

S bambuckým máslem se setkáme i v potravinách, třeba cukrovinkách. Napomáhá krémové, avšak pevné konzistenci a výrobky s ním se rozpouštějí na jazyku. Do jídla je však třeba používat bambucké máslo, které bylo speciálně vyrobené jako potravina. Jen tak si můžeme být jistí, že je bezpečné pro konzumaci.

Kde karité koupit?

Bambucké máslo už seženeme běžně v obchodech s přírodními produkty i některých drogeriích.
My používáme bambucké máslo od kosmetikahrou.

mrknout na bambucké na kosmetikahrou

Docela oblíbené je i bambucké od Purity Vision, který seženete ve spoustě eshopů.

mrknout, kde koupit

Co si s bambuckým máslem vyrobit?

Zkuste třeba…

 

Jaký je váš oblíbený způsob použití bambuckého? Nebo se ho teprv chystáte objevit? :)

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky