Rafinovaný není sprosté slovo

Rafinovaný rostlinný olej - v čem se liší od panenského a kdy ho koupit?

Rafinovaný neznamená automaticky špatný. Proč? Kdy sáhneme po rafinovaném oleji raději než po tom panenském?

Nedávno mi došlo, že i když jsme slovo rafinovaný  přejali z jiných jazyků, nepřejali jsme ho kompletně. Pokud si vezmu třeba španělský výraz refinado, tak to slovo samo v sobě nese i pozitivní náboj. Může říkat, že jsme něco upravili v pozitivním slova smyslu, zušlechtili. Neváže se rozhodně automaticky k továrnám a složitým technologickým procesům.

Co znamená ve skutečnosti termín rafinovaný?

Pojem rafinovaný olej je velmi obecný a znamená jen, že olej není panenský. Panenský olej byl vylisován, obvykle za studena. Značení panenský by mělo (!) odpovídat definici pro každý ten konkrétní druh oleje. Rafinovaný olej byl také získán lisováním, někdy lisováním za různých podmínek. Různými metodami byl pak upravován, do různé míry. Tyto metody ale mohou být šetrné a naprosto v souladu s pravidly přírodní kosmetiky. To už zcela záleží na tom, kdo olej upravuje a jak k tomu přistupuje. Může jen eliminovat aroma, může odstranit látku, která napomáhá rychlejšímu žluknutí (Víte, jak je to s těmi ovesnými vločkami, proč nejsou raw? Protože by rychle žlukly.), a nebo může dát pryč složku, která může některou pokožku dráždit či být jinak problematická třeba ve výživě.

Důležité je i to, že mezi rafinované oleje často spadnou i ty, které rafinovány ani nebyly, ale z různých důvodů se nemohou označit jako panenské. Takže tu samozřejmě platí i to, že velká část rafinovaných olejů se tak ani neznačí, nenajdeme na nich jen nálepku „panenský“.

Samozřejmě jsou i výrobci, kteří rafinují olej proto, že výchozí surovina je nekvalitní, a rafinací to trošku „spraví“. Proto musíme být vždy na pozoru.

Jaký to má dopad na olej?

Oleje se zpravidla používají pro jejich specifický obsah mastných kyselin. Ty v něm po rafinaci zůstávají, ty ho tvoří. Například kokosový olej je ceněn pro kyselinu laurovou, která tvoří jeho tělo a samozřejmě i po rafinaci v něm je. Podmínkou ovšem je, že rafinace byla provedena šetrně a neovlivnila jejich kvalitu.

Zrovna tak důležité je ale i zpracování suroviny před výrobou oleje. Typické je to u kokosového a arganového oleje. Můžete si koupit extra kokosový olej, který nebyl rafinován, ale byl vyroben z tepelně upraveného kokosu. Ještě častější je to u arganového oleje, ten se běžně vyrábí z pražených jader a označuje jako extra panenský. Někdy to jako spotřebitelé nepoznáme, někdy nám to může napovědět naoříškovělá vůně.

Rafinované oleje mají zpravidla větší stabilitu. Vydrží nám doma déle, produkty s ním taky vydrží delší dobu. Bývají jemnější v tom smyslu, že mohou lépe vyhovovat citlivé pokožce. – to za předpokladu, že byly rafinovány šetrně. V mnoha případech znamenají také jemnější nebo žádné aroma, to samé platí pro chuť.

Rafinované oleje skvěle slouží pro míchání masážních směsí, vonných kompozic a také se dobře hodí pro přípravu macerátů. S nimi nám maceráty vydrží déle čerstvé a to je to, co chceme. Pokud olej budete zahřívat, což je právě třeba při přípravě macerátu, nepodepíše se to ani zdaleka tak negativně na jeho výdrži.

(Btw. i proto, že rafinovaný olej může být dobrou volbou, jsme zařadily mezi naše stálice mandláč a bambucké. Mandlový olej je díky rafinaci velmi jemný, stabilní a za skvělou cenu dostaneme jeho hlavní benefity do naší kosmetiky. Bambucké (v potravinářské kvalitě) je pak čistě bílé a bez charakteristické vůně, takže je skvělé do spousty produktů a i pro tu nejcitlivější pokožku a nos :)).

Jak si tedy vybrat?

Za mě osobně platí to, že nejlepší je olej kupovat ze zdroje, kterému věříme. U kterého víme, že zodpovědně nabízí jen to nejlepší. Pak víme, že i rafinovaný olej je kvalitní, že rafinace byla zvolena z dobrého důvodu a že byla šetrná. A samozřejmě některé tyto oleje pocházejí také z ekologického hospodářství. Naopak u někoho, který jen kupuje a prodává bez odbornosti, často nemáme ani u extra panenských produktů záruku, že v lahvičce je skutečně to, co říká etiketa. Ono tu platí často to samé, co u esenciálních olejů. Málokdo pozná, jestli je olej skutečně panenský nebo rafinovaný, takže se to často vědomky i nevědomky zaměňuje.

Rozhodně také stojí za to připomenout, že rafinované oleje bývají zpravidla cenově dostupnější. Proto se skvěle užijí tam, kde máme oleje větší spotřebu, kde se olej zahřívá nebo kde nám nejde o obsah látek, které se rafinací odstranily.

 

dify.cz