Kosmetická surovina: propolis

Propolis a jeho využití při výrobě domácí kosmetiky

Propolis je jedním z včelích produktů, které mají úžasně široké využití. Většinou ho všichni znají z lékárny, kde se prodává ve formě tinktury a používá se třeba ke kloktání. Propolis ale taky využijeme výborně při přípravě kosmetiky a dalších přípravků.

Co je propolis

Surový propolis, tedy ten získaný přímo z včelího úlu, vypadá často poměrně nevábně :). Budí dojem směsi všeho možného,

 » Přečíst si celý článek « 

Olej ze sladkých mandlí

Mandlový olej v přírodní a DIY kosmetice

Mandlový olej patří mezi moje nejoblíbenější oleje. Má mnoho skvělých vlastností, je moc příjemný na používání a dá se pořídit za dobrou cenu… Je teda na čase si toho o něm říct víc :)

Výroba mandlového oleje

Výroba mandlového oleje se velmi podobá výrobě spousty dalších olejů. Běžně se lisuje zastudena. Pak se někdy podrobuje dalším procesům, ale nejlepší je ve své surové formě.

 » Přečíst si celý článek « 

Citronový esenciální olej

Použití citronového esenciálního oleje pro zdraví a v kosmetice

Citronový esenciální olej patří mezi ty „nejobyčejnější“. S vůní citronu se setkáme všude možně, je čistá, je svěží a zlepšuje náladu. Citronový EO toho v sobě ukrývá ale mnohem víc…

O citronovém EO

Citronový esenciální olej často skutečně vypadá jako právě vymačkaný ze zralého citronu. Má žlutou barvu, která se může pohybovat na škále od bledé až po sytou. Je řidší konzistence.

 » Přečíst si celý článek « 

Růžová voda

Růžová voda v přírodní kosmetice

Růžová voda nebo třeba jen růžovka, to je jedna z ingrediencí, které milujeme. Proč? Tak na to mám hned víc odpovědí.

Co je růžová voda?

Růžová voda není růžová (smile). Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě – destilaci – esenciálního oleje z růžových okvětních plátků. Růžová voda voní po růžích a má léčivé a zkrášlující účinky, které získala z růží. Oproti růžovému esenciálnímu oleji je ale „koupitelná“

 » Přečíst si celý článek « 

Emulgační vosk lanette

Autoemulgační vosk lanette pro výrobu kosmetiky

Častokrát se setkávám s tím, že si lidi představují, že doma si uděláte tak maximálně nějakou vodičku nebo kašičku a tím že výroba přírodní kosmetiky končí. Za „pravou kosmetiku“ považují krémy a mléka a další produkty, které mají formu emulze. Ale ono i tu emulzi doma uděláme krásně. Jen stačí chtít :). No já osobně emulze moc nedělám, mám ráda oleje a nějak mi krémy nechybí,

 » Přečíst si celý článek « 

Olej ze semen bavlníku (kosmetická ingredience)

Bavlníkový olej - péče o pleť, diy kosmetika

Docela nedávno jsem hlásila, že jsem si objednala olej ze semen bavlníku. Neměla jsem s ním žádné konkrétní úmysly, chtěla jsem ho prostě vyzkoušet, byl za dobrou cenu a měl pověst oleje nabitého vitamínem E. Nic jsem od něj nečekala. O to lepší bylo první vyzkoušení :).

Vlastnosti oleje

Olej z bavlníkových semen je při pokojové teplotě tekutý. Ze 70 % procent je tvořen nenasycenými mastnými kyselinami,

 » Přečíst si celý článek « 

Nakouknutí do nákupního košíku, část 1

Nákup surovin na výrobu kosmetiky

Minulý týden jsem si zas po nějaké době objednala pár věcí na výrobu kosmetiky. Ze začátku jsem chtěla obaly na řasenky, nakonec jsem přidala pár dalších položek. Rozhodla jsem se, že vám ukážu, co v mym košíku nakonec uvízlo. Někdy to může vypadat, že na výrobu kosmetiky potřebujete spoustu věcí a že nejdřiv musíte řádně provětrat „kreditku“ (ano, mám na mysli takový ty produkty z 20+ surovin,

 » Přečíst si celý článek « 

Kakaové máslo s měsíčkem (výroba ingredience)

Kakaové máslo s měsíčkovým výtažkem

Měsíčková mastička je výborná věc, ale těžko se užije při výrobě kosmetiky. Proto jsem sebrala dalších pár zlatých kvítků, vzala kus kakaového másla a pustila se do další akce. Úplně totiž vidím měsíček použitý v různých kosmetických produktech, hlavně teda v balzámech na rty a multifunkčních tyčinkách. Měsíček mě totiž dostal, zrovna při pečení extra čokoládových muffinů jsem si spálila pro jistotu obě ruce o mřížku v troubě a pálilo to jako čert.

 » Přečíst si celý článek « 

Jojobový olej: Chcete zkusit pleťový olej? Začněte jojobovým!

Jojobový olej a jeho použití na pleť

Jojobový olej známe už dlouho, kosmetický průmysl jím nálepkuje svoje výrobky už pěknou řádku let. Lákavá etiketa a mizivé procento čistého jojobového oleje nám však příliš užitku nepřinesou. Co víc, o blahodárných účincích olejů pro naši pleť si v takových případech můžeme nechat jenom zdát. Ale můžeme si koupit lahvičku čistého přírodního oleje, který je doslova napumpovaný vším dobrým, co nám příroda nabízí,

 » Přečíst si celý článek «