Kosmetická surovina: slunečnicový olej

lunečnicový olej jako kosmetická surovina

Slunečnicový olej patří k těm nejlevnějším, to ale rozhodně není důvodem, proč na něj koukat spatra. Naopak, slunečnicový olej má pro naši kosmetiku benefity a speciálně ho užijeme při maceraci.

Jak se vyrábí slunečnicový olej?

Slunečnicový olej se vyrábí lisováním slunečnicových semen, která jsou velmi bohatá na tuky. To asi nikoho nepřekvapí. Ne vždy se ale už mluví o tom, že i ten “obyčejný” slunečnicový olej lze vyrábět různým způsobem a tím pádem že výsledný olej může být různé kvality.

Nejlepší je slunečnicový olej lisovaný zastudena. Tak si zachová maximum prospěšných látek. Samozřejmě se ale vyrábí i lisováním při vyšších teplotách. Takový postup je pro výrobce levnější.

Jako u jiných produktů, i tady máme možnost sáhnout po bio kvalitě a taky se řada slunečnicových olejů vyrábí lokálně, nicméně největším producentem je Rusko a Ukrajina, takže možná i olej od nich se nám dostane do ruky.

Co slunečnicový olej obsahuje?

Existuje několik druhů slunečnicových olejů, pokud mluvíme o složení. Nicméně ve všech převládá kyselina linolová nebo kyselina olejová, dále v něm najdeme kyselinu palmitovou a stearovou.

Obsahuje hodně vitamínu E a řadu dalších antioxidantů, plus lecitin.

Vlastnosti slunečnicového oleje

Asi nejčastěji se slunečnicový olej do kosmetiky přidává pro svoji schopnost změkčovat, zjemňovat pokožku. Pomáhá jí zadržovat vlhkost a tak celkově působí na její kvalitu.

Díky obsahu vitamínu E a dalších antioxidantů působí proti oxidačnímu stresu a pomáhá bojovat proti stárnutí.

Pomáhá zklidňovat a hojit, působí protizánětlivě. Taky antibakteriálně.

Je tedy vhodný do produktů na pokožku podrážděnou (třeba i sluncem) nebo trpící akné. Zrovna tak se ale používá i pro zralejší pokožku a pro pokožku suchou, citlivou.

Jinak je taky fajn, že má jen slabou nebo žádnou vůni, v závislosti na zpracování, a tím pádem je často praktičtější než výraznější oliváč.

Použití slunečnicového oleje

Za mě je slunečnicový olej skvělým základem všude tam, kde třeba nepotřebujeme konkrétní účinky jiných dražších olejů. Je takovou ekonomičtější alternativou k mandlovému oleji. A je skvělý do produktů, kde je oleje spotřeba.

Jako první musím zmínit použití slunečnicového oleje pro výrobu macerátů. A to speciálně, pokud maceráty chceme využít do produktů na tělo. Slunečnice nám taky skvěle poslouží, pokud s maceráty začínáme – je dostupná, tak s ní můžeme experimentovat a povedené maceráty vždy dobře upotřebíme.

Taky je fajn do tělových produktů – mlék, krémů, obzvlášť, pokud máme větší spotřebu. Hodí se i do produktů pro citlivou a suchou pokožku.

Docela oblíbený je taky do produktů k ošetření očního okolí.

Taky ho užijeme jako základ masážního oleje. A zrovna tak se používá k masážím pokožky hlavy – měl by podporovat růst vlasů a působit proti jejich vypadávání.

Slunečnici lze přidat i do mýdla a částečně jí nahradit jiný dražší olej. V receptech většinou tvoří maximálně 20 %.

A samozřejmě je takovou záchranou, když nemáme po ruce nic jiného. Já se nerozpakuju použít ho do krémů na ruce nebo třeba balzámů na rty.

lunečnicový olej jako kosmetická surovina aneb proč ho používat víc než jen do macerátů (diy kosmetika)

Když to sečteme a podtrhneme, slunečnicový olej vůbec není špatnou volbou. Taky bych ho určitě doporučila všem, kdo s kosmetikou začínají a prostě nic jiného po ruce zrovna nemají :).

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky