Pokud máte zahrádku a sklizená jablka, která je potřeba zpracovat, doporučuji použít je k přípravě rychlého nepečeného koláče. Je to svěží sladký dezert plný vitamínů, minerálů a vlákniny.
Připravíme si:
- 5 lžic mandlové mouky nebo najemno umixovaných mandlí
- 3 lžíce nadrceného zlatého lnu
- 3 lžíce sójové mouky
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 3 lžíce jablečné vlákniny
- 6 lžic vařených jáhel
- 6 jablek
- lžíce skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
- agar agar
- případně přírodní sladidlo stévie
Některé ze složek můžeme vynechat, nebo nahradit jinými. Použila jsem sójovou mouku, kvůli vysokému obsahu bílkovin a ovesné vločky a jablečnou vlákninu kvůli navýšení obsahu vlákniny v těstu.
Těsto připravíme smícháním mandlové a sójové mouky, lnu, vloček, jablečné vlákniny a jáhel. Bude-li potřeba směs trochu zvlhčit, použijeme vodu nebo rostlinné mléko. Těsto by ale nemělo být příliš vlhké, aby i po navršení jablečné vrstvy dobře drželo pohromadě. Těsto přendáme do dortové formy a uhladíme jej. Vršek zakápneme javorovým sirupem
Jablečnou vrstvu připravíme v hrnci – v troše vody rozvaříme pokrájená jablka. Ochutíme je skořicí a stévií a přidáme agar agar, který jablíčka zahustí. Jablečnou směs navršíme na těsto v dortové formě a necháme zchladnout.