Poslední čokoládové sušenky mi pořádně ležely v hlavě. Recept jsem malinko překopala a udělala ho bezlepkový!
Co potřebujeme (na 1 plech):
- 2 hrnky kokosové mouky nebo umixovaného kokosu (koupit)
- 1 hrnek bezlepkové směsi – v mém případě 2 díly rýžové, 2 díly kukuřičné a 1 díl tapiokové mouky (koupit)
- 5 lžic sádla
- 6 lžic kakaového prášku
- 4 lžíce nerafinovaného třtinového cukru (koupit)
- 1 lžička mleté skořice (koupit)
- asi 20 lžic hotového rooibos čaje – dle potřeby
Dáme žhavit troubu na asi 170 stupňů.
Bezlepkovou mouku, kokosovou mouku, cukr, kakao a skořici smícháme ve velké míse. Přidáme sádlo a asi 10 lžic výluhu z rooibosu (klasického hotového rooibos čaje). Začneme zpracovávat a přidáváme tekutinu dle potřeby. S výsledným těstem by se nám mělo dobře pracovat. To moje bylo poměrně měkké, tvarovala jsem ho takto: nejdříve jsem vytvořila kuličku, na podložce ji splácla a poté vykrojila vyhrajovátkem a zbylé těsto odstranila. Určitě je lepší pracovat přímo na plechu vyloženém pečícím papírem.
Plech dáme do trouby a necháme asi 20 minut péct. Kvůli vysokému obsahu kakaa jsem pak teplotu stáhla na asi 150 stupňů a nechala dosušovat dalších asi 20 minut, protože sušenky byly asi centimetr vysoké. Slabší sušenky tedy hlídáme jako ostříž :)
Tyto bezlepkové čokoládové sušenky z kokosové mouky jsou taky dost podobné sušenkám koka. Myslím, že by měla jít použít většina bezlepkových muk. U rýžové obzvlášť je potřeba dát pozor na jemnost. Určitě jednou ze zásadních ingrediencí je sádlo, které dává sušenkám typickou strukturu, a zrovna tak kokosová mouka, která nám nahradí velkou část jinak moučného základu.