Arašídové máslo a jeho přínosy pro naše zdraví

Arašídové máslo je zdravé. Proč?

Udělat domácí arašídové máslo už umíme. Teď je na řadě zjistit, proč je tato pochoutka tak oblíbená i mezi vyznavači zdravého životního stylu.

Kvalitní proteiny

Buráky jsou dobrým zdrojem rostlinných proteinů, bílkovina totiž tvoří zhruba 25 % hmoty. Když vezmeme v potaz ještě fakt, že v oříšcích najdeme i potřebné tuky, jsou arašídy dobrým zdrojem základních živin pro naše tělo. Musíme je však doplnit o další rostlinné bílkoviny, abychom dostali všechny esenciální aminokyseliny. K tomu stačí dát si třeba celozrnné obiloviny.

Snad není ani třeba vyzdvihovat, že proteiny pomáhají k delšímu pocitu sytosti a jsou také důležité pro tvorbu svaloviny.

Další velmi zajímavý poznatek je, že protein v arašídách a dalších ořechách pravděpodobně pomáhá tělu v prevenci rakoviny.

Zdravý tuk

Tuky byly dlouhou dobu zatracovány. Konečně se ale začíná přicházet na to, že takový přístup nám ubližuje a že kvalitní tuky jsou opravdu velmi zásadní pro naše tělo. Buráky obsahují mononenasycené mastné kyseliny a také kyseliny nasycené. Pozitivních účinků pro nás mají spoustu, mezi ty nejdůležitější patří třeba ochrana srdce či antioxidační aktivita.

Vláknina v arašídovém másle

Možná by nás to ani nenapadlo, ale burákové máslo nám dá taky porci vlákniny, předeším té nerozpustné. Každá lžička burákového másla tak přispěje k našemu celkovému dennímu příjmu vlákniny.

Arašídové máslo jako superfood

Slovo superfood je jako magická formule, já vím. Spousta výtvorů přírody si ale takové označení zaslouží. A buráky a kvalitní produkty z nich taky. Pořádné peanut butter totiž není jen vhodným mixem tuků, proteinů a vlákniny, obsahuje taky řadu vitamínů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek. Za zmínku stojí určitě ještě mangan, silný antioxidant, a vitamíny skupiny B a vitamín E.

Zdroj resveratrolu

Resveratrol je ta zázračná látka, která se nachází v několika málo potravinách, nejvíce se jím proslavilo tmavé víno. Buráky jsou tedy dalším přírodním zdrojem, který nám pomůže příjem resveratrolu zvýšit. A k čemu je dobrý? Pomáhá tělu v prevenci rakoviny, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, chrání pokožku, má hypoglykemické schopnosti (=dobrý pro diabetiky), má antivirální a protizánětlivé schopnosti.

Buráky jako zdroj draslíku

Draslík je další z látek, které najdeme v burákovém másle dost. Má mnoho významných funkcí, třeba jako udržování zdravého krevního tlaku, je důležitý pro srdce, ledviny i svaly.

Důležitý je pro tělo poměr draslíku a sodíku, proto si vybíráme vždy burákové máslo bez soli nebo s úplným minimem.

Pro další informace o burákovém másle můžete zavítat na naše stránky věnované speciálně fenoménu peanut butter.

Náš jednoduchý recept na burákové máslo vás provede jeho výrobou doma. Bude z přírodních, nepražených oříšků a s kokosovým olejem!

dify.cz