Krupicovou kaši znám hlavně z dětství a se zdravým dietním stravováním bych ji díky obvyklému zasypání cukrem s kakaem a dávkou másla určitě nespojovala. A přitom se právě zdravě a nízkokaloricky dá snadno připravit! Ať už jako dezert nebo hlavní jídlo – pro dospělé i děti.
Krupicová kaše se skořicí a pomeranči chutná výborně teplá i studená.
Budeme potřebovat:
- 50 g špaldové krupice
- pomerančovou kůru (sušenou)
- šálek rýžového mléka
- šálek vody
- lžíci medu (koupit)
- pár kapek tekutého sladidla ze stévie
- 2 lžíce proteinového prášku (není nutný)
- kokosový olej (koupit)
- skořici (koupit)
Do hrnce vlijeme vodu s mlékem. Mléko ředím vodou z důvodu snížení kalorické hodnoty, na chuť to pak kupodivu nemá výrazný vliv. Přidáme krupici, pomerančovou kúru a zahříváme. Postupně přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Poté můžeme sundat z plotny a přidat skořici. Pomeranč pokrájíme, či vydlabeme nad hrncem, a dužinu spolu se šťávou vmícháme do směsi. Do částečně vychladlé kaše přidáme lžíci medu, můžeme osladit také stévií či přidat proteinový prášek. Přidat prášek není nezbytné, má jemnou chuť a používám ho pouze pro zvýšení obsahu bílkovin v pokrmu. Při podávání přidáme lžičku kokosového oleje, vmíchat ho můžeme také rovnou při vaření.