Tvoření zcela nových receptů mě chytlo. Obzvlášť těch bezlepkových. Je to ohromná výzva vytvořit něco mimořádně dobrého bez použití klasické mouky (jak víme, „výborné a bez lepku“ je ještě stále proti všeobecné představě o jídle). Tyto cupcaky jsou neobvyklé i tím, že nemají klasickou čepičku z polevy, ale pořádnou hromádku oříšků s medem. Hodí se proto pro spoustu příležitostí, protože takto nazdobené vydrží mnohem déle.
Co potřebujeme na asi 12 kusů:
- 2 hrnečky na jemno nastrouhaných batátů – asi 1 veliká brambora
- 1/2 hrnečku kukuřičné mouky – obyčejné, ne tortilové (koupit)
- 1/2 hrnečku nerafinovaného třtinového cukru (koupit)
- 1/2 hrnečku lněného semínka (koupit)
- 1/2 hrnečku domácího jogurtu
- 3 lžíce sádla nebo kokosového oleje (koupit)
- 1 lžička perníkového koření – vybírejte jen směs čistého koření (koupit) nebo míchejte sami
- 1 lžička sody
Na posyp:
Batátu omylejeme a oloupeme. Můžete to zkusit jen nožem lehoučce sloupnout, mně to šlo i jenom pomnutím slupky. Brambor pak nastrouháme na jemno.
Troubu dáme nažhavit na 175 stupňů.
Ve velké míse smícháme nastrouhanou batátu, kukuřičnou mouku, cukr, lněné semínko, přidáme sádlo a jogurt a nakonec perníkové koření. Dobře promícháme a vsypeme sodu a opět řádně promícháme.
Připravíme si formičky – třeba papírové košíčky do silikonových, naskládáme na plech a plníme. Tyto cupcaky se příliš nezvednou, takže můžeme plnit tak do 3/4 košíčku klidně. Pečeme tak 35 minut. Ještě vyzkoušíme párátkovou metodou, jestli nejsou příliš mokré.
Trošku podrtíme oříšky. Medem lehce „pocintáme“ naše výtvory, nasypeme na ně oříšků podle chuti a na vršek přidáme další trošičku medu.