Ricinový olej jako kosmetická ingredience

Ricinový olej a jeho použití v kosmetice

Ricinový olej, riciňák sice nepatří mezi univerzální suroviny, nicméně v naší sbírce ingrediencí by neměl chybět. Proč? A proč někteří tvrdí, že je jedovatý a neměli bychom ho používat vůbec?

O ricinovém oleji

Ricinový olej, anglicky castor oil, je olej získávaný lisováním semen ricinovníku – skočce obecného. Je bezbarvý nebo jen lehoučce nažloutlý a prakticky bez vůně. Typický je také svojí hustotou, téměř vždy se míchá ještě s dalšími oleji či substancemi pro odlehčení.

Může být lisován za studena nebo za pomoci tepla. Značnou část oleje tvoří kyselina ricinolejová, dále v něm najdeme kyselinu linolovou a olejovou.

Vlastnosti ricinového oleje

Ricinový olej je ceněn hlavně díky své schopnost zjemňovat, regenerovat, napomáhat hojení, vyhlazovat vrásky a hydratovat.

Často se tak používá do produktů na suchou a šupinatou pokožku, na ošetření jizev a ekzémů. Zklidňuje pokožku a působí lehce protibolestivě. Také je používán k ošetření vlasové pokožky s lupy.

Na druhou stranu, mnozí si ho chválí i jako pomocníka v péči o mastnou pokožku, s rozdílem, že pro mastnou je třeba snížit používané množství.

Ricinový olej se používá také na vlasy a řasy, na podporu jejich růstu a zdraví, nějčastěji ve směsi s dalším olejem (jeden takový produkt na řasy jsem dělala tady).

Využití ricinového oleje

Ricinový olej se používá jak v kosmetickém tak farmaceutickém průmyslu a samozřejmě při tradiční výrobě kosmetiky (ať už na prodej nebo domácí). Konkrétně ho najdeme hlavně v mýdlech, krémech (super do krémů na ruce), šamponech a dalších vlasových produktech, deodorantech, parfémech i v dekorativní kosmetice třeba v lescích či rtěnkách.

A rozhodně bychom neměli zapomenout ani na tzv. oil cleansing metodu čištění pleti.

A je ricinový olej jedovatý teda?

Semena ricinovníku obsahují jedovatý ricin. Jedná se o bílkovinu působící jako buněčný jed a potenciálně způsobující mnoho zdravotních problémů.

Co je pro nás důležité, je, že ricinový olej ricin neobsahuje. Jedovatý ricin není rozpustný v oleji, tudíž v oleji nemůže být přítomen. Ricin by byl zkrátka z oleje vydělen.

Ricinový olej je tedy zcela bezpečný pro použití v kosmetice. Možná se o fámy o jeho jedovatosti zasloužil i fakt, že se často používal jako silné projímadlo. Když se to s ním přehnalo (a k tomu došlo velmi snadno), způsoboval velmi nepříjemné stavy, které mohly být vnímány jako otrava.

 

Když to shrnu, ricinový olej je určitě dobré mít doma. Pokud neplánujete velkou spotřebu, vystačíte si s malou lahvičkou a při dobrém skladování dlouho vydrží. Určitě ho užijete třeba právě do krémů na ruce.

Riciňák samozřejmě nechybí u nás v eshopu – TADY.

dify.cz

2 ks komentářů

  1. Dobrý den, šel by použít ricinovy olej do odlicovace oči (1/3 oleje a 2/3 vody). Bude to mít také vliv na růst řas? Dosud jsem si ho dělala z olivového oleje, ale řasy mám krátké a ridke, tak hledám něco lepšího. Děkuji moc za odpověď a za krásné stranky.

    1. Dobrý den, Jitko, určitě, riciňák se vlastně docela dost používá k tomuhle účelu. Jestli to bude mít viditelný vliv, to bohužel s jistotou neřeknu. Jsou ale lidi, který by na to přísahali :).