Vánoční pečení a zdravý životní styl si nemusí být vůbec tak cizí. Prvním vánočním kouskem na našem blogu je toto kakaové cukroví. Je připravené z kokosové a rýžové mouky a má v sobě minimum cukru. Zdobí ho kvalitní čokoláda a velký oříšek, což ho povyšuje na pořádný čokoládový zážitek, a to stále dietně a bez lepku!
Co potřebujeme na asi 16 kousků:
- 0,5 hrnku rýžové mouky (koupit)
- 0,5 hrnku kokosové mouky nebo umixovaného kokosu (koupit)
- 2 lžíce nerafinovaného třtinového cukru (koupit)
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosového oleje (koupit) (sádla)
- 15 lžic hotové kávy, ale lepší mít trošku víc v záloze
- kvalitní čokoládu
- ořechy, u mě vlašské (koupit)
Cukr ideálně lehce pomeleme, abychom měli jemnější prášek místo hrubé krupice – není ale nutné! Do mísy odměříme rýžovou mouku, kokosovou mouku, přidáme cukr a kakao. Dobře promísíme. Přidáme kokosový olej a asi 6 lžic kávy. Mícháme a dodáváme kávu podle potřeby tak, aby nám vzniklo pěkné pevnější těsto. Z něho pak formujeme jednotlivé sušenky. Jelikož těsto neobsahuje žádnou „lepivou“ složku a naprosté minimum tuku, není moc vhodné na vykrajování tvarů. Lze ale zcela bez problému formovat „rozplácnuté kuličky“. Dáváme do trouby vyhřáté na asi 170 stupňů a pečeme asi 20 minut. Průběžně kontrolujeme.
Hotové sušenky necháme vychladnout. Na zdobení si rozpustíme dobrou čokoládu, nejlépe ve vodní lázni. K ruce si připravíme oříšky – já volila půlky vlašáků. Na každou sušenku štědře kápneme čokoládu – buď z kornoutku naplněného roztavenou čokoládou nebo i lžičkou, a přilepíme oříšek.
Tak moje první bezlepkové pečení :-)
Jak mají, prosím, vypadat hned po upečení? Chuťově jsou skvělé, ale tvrdé… s klasickým pečením problém nemám, ale tady nevím, co čekat.. Díky.
Tyhle jsou trošku tvrdší, buď se můžou nechat „zvlhnout“ nebo přidat víc tuku… pokud bych přidávala tuk, tak bych dala máslo :) Jinak to je to bezlepkový pečení no, hold ty mouky jsou trošku jiný, ale je to jen o tom si to vychytat :)