Zdravé, chutné a rychlé dobroty snadno připravíme z několika málo ingrediencí. Opět jsem se neudržela a koupila si pořádnou cuketu od farmáře. Z ní jsem se rozhodla připravit lehkou letní polévku a chutné mini „pizzy“ – ideální také jako mlsání k televizi! Vše samozřejmě rychle a snadno…
Cuketovo-tomatová polévka
Je rychle hotová a lze ji ochutit a obohatit libovolným způsobem…
Připravíme si:
- zhruba 2/3 obří cukety
- několik rajčat (nejlépe domácích ze zahrádky)
- čerstvé lístky bazalky
- miso pastu
- himalájskou sůl
Cuketu nakrájíme na kostičky a dáme vařit – vaříme v menším množství vody, aby se vyvařila a nemuseli jsme ji vylévat. Za 10 minut přidáme nakrájená rajčata. Směs osolíme, opepříme, vaříme několik minut do změknutí rajčátek a sejmeme z plotny. Necháme chvíli vychladnout, přidáme lístky bazalky, zhruba 5 cm vytlačené miso pasty a pomixujeme.
Takto připravená polévka má velmi jemnou, ne příliš výraznou chuť. Hodí se proto obohatit ji dalšími ingrediencemi.
- zalít několika lžícemi kefíru
- přidejte pár kapek olivového oleje
- nastrouhejte parmazán
- přidejte slunečnicové či dýňové semínko
- dodejte bílkoviny nakrájeným tofu
Je to dobrota a tak zdravá!
Cuketové mini „PIZZY“
Zdravá pizza – to je sen, že? Z plátků cukety si můžeme připravit něco stejně zábavného, jako je skutečná pizza, ovšem o mnoho, o mnoho zdravějšího!
Budeme potřebovat:
- cuketu
- rajčátko
- kus parmazánu
- BIO rajčatový protlak
- sůl a pepř
Cuketu nakrájíme na tenké plátky, osolíme a dáme na 2 minuty péct do mikrovlnky. Mezitím si na tenké plátky nakrájíme rajčátko a parmazán. Cukety z mikrovlnky vyjmeme, osušíme, potřeme protlakem (můžeme přidat ještě oregano či majoránku), osolíme a opepříme. Opatrně poklademe plátky parmazánu a rajčátek. Pečeme v mikrovlnce další 2 – 3 minuty.