Tepelně upravené zelenině se nemusíme bránit, obzvlášť pokud se jedná třeba o rajčata nebo lilek. Pestrá pečená zeleninová směs jde skvěle s bramborem a šmrnc jí dodá trocha kvalitního sýru. A nezapomeneme na pořádné zakápnutí olivovým olejem.
Co potřebujeme – množství upravte vašim zvyklostem, doporučuju poměr 2:1 zeleniny ku bramboru
- směs zeleniny dle našeho výběru – hlavně rajčata, papriky, cuketa, lilek
- pořádná cibule
- několik stroužků česneku, záleží na každém
- kvalitní tvrdý sýr – my použily Grana Padano
- pepř a sůl
- olivový olej
- brambory
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, zhruba 0,5 cm silné proužky/plátky. Cibuli oloupeme a naděláme z ní kolečka. Česnek zrovna tak oloupeme a najemno nasekáme/prolisujeme. Všechno dáme pěkně do pekáčku, zakápneme olivovým olejem, osolíme + opepříme. Dáme do trouby při asi 170 stupních. Řiďte se ale hlavně vaší zkušeností, zeleninu nechceme spálit, jenom potřebujeme, aby změkla. V některých případech se může hodit ji přikrýt, ať už pokličkou (vhodnou do trouby) nebo obyčejným alobalem.
Brambory klasicky uvaříme. Zeleninu a brambory servírujeme s další pořádnou kapkou olivového oleje a pěkně zasypané kvalitním strouhaným sýrem.