A další zdravý recept, v jehož hlavní roli není nikdo jiný než CUKETA. Cuketa je zdravá, chutná, dietní a lze ji přidat do mnoha slaných i sladkých receptů. Tentokrát jsem ji použila k přípravě koláče, který chuťově dosti připomíná štrůdl. Je ale bez těsta, pouze obohacen několika lžícemi otrub a mandlové a sojové mouky.
Tento koláč je plný vlákniny, zdravých sacharidů a dokonce i bílkovin! Mimo to je velmi dietní a chutný…
Na tento dietní dezert si připravíme:
- středně velkou cuketu
- 3 jablka
- 3 lžíce rozinek
- 4 lžíce mandlové mouky
- 4 lžíce sojové mouky
- 4 lžíce otrub
- lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
- lžíci skořice
- 1 vejce
- lžíci stéviového tekutého sladidla
Na struhadle nastrouháme cuketu a jablka na drobné nudličky. V míse je dobře promícháme se všemi zbylými ingrediencemi a umístíme do zapékací mísy. Pečeme zhruba 1 hodinu na 200 stupňů.
Mandlovou mouku můžeme připravit i doma – tedy pokud máme výkonný mixér. Stačí dobře rozmixovat mandle.
Sójová mouka (hladká odtučněná) je úžasná pro svůj vysoký obsah bílkovin – 51 %! a méně než 1 % tuku.