Lněné sušenky s kurkumou a sýrem

Lněné sušenky s kurkumou

Lněné sušenky se hodně osvědčily jako součást svačinové krabičky do práce. Tahle verze s kurkumou je ještě zdravější, má nádhernou barvu a vytáhnout tyhle sušenky na posilněnou je jedna velká radost.

Co potřebujeme (na zhruba 1 plech):

  • 65 g lněného semínka (koupit)
  • 150 g celozrnné mouky (koupit)
  • 40 g strouhané mozzarelly
  • 80 g másla
  • 4 lžíce bílého vína
  • 2 lžičky kurkumy (koupit)
  • 1,5 lžičky soli, třeba himalájské (koupit)
  • sýr na posypání, pokud chceme

Zdravé sušenky z lněného semínka se sýrem

Máslo odvážíme a necháme povolit. Lněné semínko pomixujeme – nepotřebujeme mouku, spíš něco jako šupinky. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, stačí kápnout o něco víc vína. Výsledné těsto bude docela hrubé, ale půjdou z něj vykrajovat tvary úplně bez problému.

Recept na zdravé lněné sušenky

Těsto uložíme do lednice, aby ztuhlo. Když je tužší, stačí rozválet a vykrájené tvary skládat na plech vyložený pečícím papírem. Na každou sušenku můžeme dát mini hromádku strouhaného sýra a kdo má rád slanější, přidá pár zrnek soli.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů, hruba 30 – 40 minut. Zase nám jde o to pěkně sušenky vysušit.

Taky můžete zkusit naši verzi lněných sušenek bez kurkumy a bez vína.

Lněné sušenky se sýrem a kurkumou

dify.cz