Lněné sušenky se hodně osvědčily jako součást svačinové krabičky do práce. Tahle verze s kurkumou je ještě zdravější, má nádhernou barvu a vytáhnout tyhle sušenky na posilněnou je jedna velká radost.
Co potřebujeme (na zhruba 1 plech):
- 65 g lněného semínka
- 150 g celozrnné mouky
- 40 g strouhané mozzarelly
- 80 g másla
- 4 lžíce bílého vína
- 2 lžičky kurkumy
- 1,5 lžičky soli, třeba himalájské
- sýr na posypání, pokud chceme
Máslo odvážíme a necháme povolit. Lněné semínko pomixujeme – nepotřebujeme mouku, spíš něco jako šupinky. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, stačí kápnout o něco víc vína. Výsledné těsto bude docela hrubé, ale půjdou z něj vykrajovat tvary úplně bez problému.
Těsto uložíme do lednice, aby ztuhlo. Když je tužší, stačí rozválet a vykrájené tvary skládat na plech vyložený pečícím papírem. Na každou sušenku můžeme dát mini hromádku strouhaného sýra a kdo má rád slanější, přidá pár zrnek soli.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů, zhruba 30 – 40 minut. Zase nám jde o to pěkně sušenky vysušit.
Taky můžete zkusit naši verzi lněných sušenek bez kurkumy a bez vína.



