Vývar se spoustou zeleniny a bazalkou navrch

Domácí extra zeleninová polévka

Tohle je poslední z mých receptů, které posloužily mému ovocno-zeleninovému jídelníčku minulý víkend. A vlastně to bylo jídlo, které to moje dvoudenní snažení završilo. Jako základ mu posloužil dobrý domácí vývar z pomalého hrnce. Jak jsem už dřív přiznala, v hrnci se spolu se spoustou zeleniny vařily i kuřecí kostry. Zbytky masa jsem ale do polívky nepoužila, jinak by to bylo proti pravidlům. Místo toho jsem tam dala hodně zeleniny a bazalku. Výsledek byl výborný a recept se bude hodit i pro běžné menu, nejen pro to bezmasé.

Ještě nesmím zapomenout na jednu věc – totiž na cuketu. Dřív jsem ji do polívky nikdy nedala, tohle bylo tak na zkoušku. A byla výborná. U mě se zařazuje mezi polívkovou zeleninu.

Co potřebujeme:

  • kvalitní vývar – u mě byl domácí z pomaláče z klasické zeleniny a kuřecích koster
  • zeleninu – mrkev, pórek, hrášek, červenou papriku, cuketu, případně další zeleninu
  • čerstvou bazalku
  • mořskou sůl (koupit)
  • volitelně: česnek

Do připraveného vývaru postupně přidáváme nakrájenou zeleninu. Já volila toto pořadí: cuketa, mrkev, paprika, hrášek a pórek až se servírováním. Nezapomene dobře osolit a přidat lístky bazalky až do hotového. Hodí se přidat i trošku česneku, ale tomu já se stále radši večer vyhnu.

Extra zeleninová polévka z domácího vývaru

dify.cz