Jablečný kompot nám kdysi dělala mamka, vzpomínám na ty lehce nakyslá, ale přesto krásně sladká jablíčka doteď. Takže se k němu s velkou chutí vrátím, v zimě je pro něj ideální čas.
Co potřebujeme (na 2 velké porce):
- 600 ml jablečného džusu
- kousek skořice – asi 6 cm dlouhý
- 1 ks badyánu
- 5 ks hřebíčku
- 4 středně velká jablka
- 50 ml sherry – více o sherry tady
Jablka oloupeme a nakrájíme na dílky. Do kastrůlku nalijeme džus a do něj dáme jablíčka. Přidáme skořici, badyán a hřebíček a rychle přivedeme k varu. Poté stáhneme na úplné minimum a pokračujeme dalších asi 10 minut. Otestujeme měkkost jablek a pokud chceme měkčí, zahříváme dál do té doby, dokud nebudou mít pro nás dokonalou konzistenci. Asi minutku před sundáním z plotny přilijeme sherry.