Sherry (nejen) v předvánoční kuchyni

Sherry/vino de Jerez

Dobré víno je zajímavým zpestřením zdravého jídelníčku. A typ vína zvaný sherry je rozhodně jedním z nich. Pro mě osobně bylo slovo sherry ještě nedávno zcela neznámé. Spojovala jsem si ho s nějakým silnějším alkoholem a vůbec ne lákavou chutí. Pak jsem ochutnala vino de Jerez. A bylo to.

O sherry obecně

Sherry je anglické i celosvětově uznávané označení pro určitý druh vín produkovaný v oblasti andaluského Jerezu. Ve Španělsku se jednoduše jmenují jerez nebo vino de Jerez.

Víno z Jerezu je typické svojí plností, často spíše než víno připomíná likér. Základní surovinou pro jeho výrobu jsou bílé hrozny. Nápoj pak kromě fermentace prochází také fortifikací, to aby se zvýšil obsah alkoholu. Nakonec víno ještě zraje, v závislosti na druhu zhruba 4 až 7 let.

Výsledkem jsou různé druhy sherry, od velmi světlé po tmavě karamelovou a od suchého vína po velmi sladké. I chuť se může velmi lišit, některé druhy jdou do mandlova, jiné připomínají třeba rozličné ovoce.

Druhy sherry

Druhů sherry je spousta, některé jsou ale přeci jen známější. Třeba Moscatel je rozhodně jedním z nich, slaďoučké s typickým aroma (tady ale pozor, moscatelů je spousta a ne všechny jsou ty z Jerezu). Jiná jerezká sladká vína najdeme třeba pouze pod označením dulce. Dalšími typy sherry jsou například manzanilla nebo oloroso, obojí suché. Abychom se v tom tedy vyznali, vždy hledáme označení „Jerez“ nebo sherry a pak už můžeme zkoumat, jak moc sladké bude.

A co se sherry?

Sherry se výborně hodí do jídla i nápojů a troška určitě prospěje i našemu zdraví. Obzvlášť v zimě bude zajímavou součástí svařáků, punčů či teplých ovocných nebo čajových nápojů. Dá se do něj s úspěchem namáčet sušené ovoce. Jerez ale taky můžeme použít přímo do vaření nebo pečení, třeba do sladkých omáček, pečených či nepečených dezertů, možností jsou spousty. A určitě velmi brzy se to tu začne plnit recepty :)

dify.cz