Všichni víme, že celer je velmi zdravý…jenže jak ho nenásilně zařadit do jídelníčku? Celer má zkrátka dosti výraznou chuť, která mnohým vadí. Rozhodla jsem si ho koupit a vymyslet z něho nový recept. A jak to dopadlo?
Na 4 koláčky si připravíme:
- jeden malý celer
- 4 malé mrkvičky
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce loupané lámané pohanky
- 1 vajíčko
- čerstvě mletý pepř
- sůl, třeba himalájská
- lžička prášku do pečiva
Celer a mrkve dobře umyjeme, z celeru můžeme okrojit, co je potřeba. Poté nastrouháme nahrubo. V hrnci vaříme malé množství vody a přidáme nakrájené jarní cibulky, podusíme a přidáme nastrouhanou zeleninu a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí (cca 30 minut). Osolíme, opepříme a po vyvaření vody necháme trochu vychladnout. V částečně vychladnuté zeleninové směsi rozmícháme vajíčko, přidáme 2 lžíce lámané pohanky a lžičku BIO prášku do pečiva. Dobře zamícháme.
Směsí naplníme malé pečící misky do 1-2 cm výšky a v mikrovlnce pečeme 3 až 4 minuty.
Celer je úžasně zdravá zelenina! Nejlepší účinky má samozřejmě syrový – snadno jej lze konzumovat jako zeleninovou šťávu. Dodá nám vitamíny A, B, E a K a celou řadu minerálů. Celer obsahuje také silice, které se starají nejen o výrazné aroma – v našem zažívacím traktu působí antibakteriálně. Celer pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje látkovou výměnu. Je močopudný.
Na zeleninový tvaroh bude potřeba:
- 200 g měkkého nízkotučného tvarohu
- půlku malé papriky
- jarní cibulku
- lžičku mleté papriky
- trochu čerstvě mleté uzené papriky
- sůl
Cibulku i papriku nakrájíme hodně na jemno a smícháme s tvarohem a kořením