Makové krekry s kurkumou a slunečnicovými semínky

Domácí celozrnné makové sušenky s kurkumou

Telka maková byla jednu dobu ohromně v kurzu. Občas se takové krekry hodí v zakousnutí, třeba na svačinu k sýru nebo jako pohoštění pro návštěvu. Akorát ty kupované nejsou vůbec nic dobrého pro naše tělo. Proto tu máme tyhle vylepčené, které předčí telku chutí i složením. Kurkuma potěší oči i naše tělo, mák a slunečnicová semínka dodají další superlátky. Tyhle sušenky mají jen jedno bohužel – velmi rychle mizí.

Co potřebujeme (na 1 plech):

  • 250 g celozrnné mouky
  • 30 g máku
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky jemné mořské soli pro slanou verzi, pro jemnou jen jednu
  • 120 g másla
  • 5 – 6 lžic vody
  • vajíčko na pomazání
  • slunečnicová semínka

Odvážíme máslo a nakrájíme na kostičky. Smícháme se všemi dalšími ingrediencemi, akorát slunečnicová semínka a vejce si necháme na konec na ozdobení sušenek. Vypracujeme těsto a dáme ho do lednice ztuhnout.

Z těsta můžeme klasicky vykrajovat tvary (já ho válím mezi dvěma kusy pečícího papíru).

Když máme tvary naskládané na plechu vyloženém pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poté ještě na každý kousek nasypeme pár slunečnicových semínek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 30 minut, dle tloušťky těsta.

Těhlech sušenek se dá napéct spoustu najednou a na ozdobení můžeme použít různá semínka pro větší pestrost.

Domácí makové krekry s kurkumou a slunečnicí

Domácí makové krekry s kurkumou

Domácí makové krekry s kurkumou a slunečnicí

dify.cz