I japonskou specialitu – SUSHI – si poměrně snadno a rychle můžeme připravit doma. Abychom si mohli dopřát oblíbené maki, není potřeba ovládat žádné zvláštní umění, stačí trocha snahy a cviku a výsledek bude téměř k nerozeznání od toho z restaurace…
Sushi obsahuje bílou kulatozrnnou rýži, která sice není nejvýživnější, nicméně určitě není na škodu. Zdraví velmi prospěšná je pak mořská řasa nori, která sushi rolku obaluje. A zcela na nás je pak náplň. Tou může být libovolná zelenina (oblíbená je okurka, avokádo či ředkev), syrová mořská ryba či již ne tolik prospěšná upravená surovina – rybí tyčinky surimi či uzený losos.
Na zhruba 4 větší porce (celkem 12 rolek) budeme potřebovat:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 4 lžíce rýžového octa (použila jsem umeocet)
- třtinový cukr/tekutou stévii
- sůl
- mořskou řasu nori ve formě listů
Na náplň:
- 1/3 okurky
- 1 avokádo
- 100 g uzeného lososa
- 150 g kvalitních surimi tyčinek
Příprava rýže:
Rýži vaříme o trochu déle než obvykle tak, aby změkla a spojila se. Je dobré odhadnout množství vody, ve kterém rýži vaříme tak, aby se zcela vyvařila a nic jsme nemuseli slévat (počítá se tak s jedním dílem rýže a 1-1,5 dílem vody – lepší je hlídat a kdyžtak dolít vařící vodou z konvice). Po uvaření necháme rýži vychladnout a když je ještě vlažná, ochutíme ji sladidlem, octem a solí (ideální všchny suroviny nejdřív smíchat v hrníčku). Měla by mít jemnou chuť, ve které nebude ani jedno z přidaných ochucovadel dominovat. Rýži můžeme nechat zcela vychladnout.
Okurku, avokádo a tyčinky si nakrájíme na stejně dlouhé hranolky.
Příprava sushi:
Připravíme si před sebe listy řasy nori a rovnoměrně je pokryjeme rýží, zhruba do 2/3. Náplň umístíme po celé šířce řasy, zhruba 2-3 cm od kraje. Kraj poté uchopíme do obou rukou, přehneme ho přes náplň, trochu dotvarujeme rolku a dotočíme ji až do konce. Konec řasy po celé šiři lehce namočíme, aby se přilepil k rolce.
Při rozprostírání rýže můžeme využít mističky s vodou, do které si budem namáčet ruce a tím je očistíme od zbytků lepivé rýže.
Hotové rolky necháme chvíli vychladnout a řasu změknout. Poté krájíme na 1 – 2 cm široká kolečka.
Sushi si můžeme vychutnat samotné, či ochucené wasabi a sójovou omáčkou.