Před pár týdny jsem tu měla dezert podobný danoninu. Takovou krásně smetanovou dobrotu. Tentokrát to bude v jahodový verzi. Základ je vlastně stejný, ale po přidání jahod se změní v růžovoučkou nádheru.
Musim zase dopředu upozornit na to, že nepřeslazuju. Tudíž, pokud jste prostě extrémně na sladký, tak směs před zchlazením ochutnejte a případně doslaďte. Na vlastní nebezpečí :).
Suroviny (vyjdou 4 skleničky o objemu asi 200 ml):
- 400 ml plnotučného mléka
- 200 g čerstvého sýru typu žervé (pozor na složení!!!)
- 200 ml smetany na šlehání
- 40 g domácího vanilkového cukříku (recept tady) nebo nerafinovaného třtinového
- 8 g želatiny v prášku
- 100 g jahod
Do hrnce dáme ohřát mléko. Jakmile se začne blížit k bodu varu, stáhneme plamen na minimum, aby jeho teplota dále nestoupala. Vmícháme želatinu, kterou jsme si nejprve rozmíchali v malém množství mléka. Necháme další 3-4 minutky při stejné teplotě (nesmí se vařit!). Pokud vaše želatina vyžaduje jiný způsob přípravy, prosím změňte tuhle část podle instrukcí na obalu nebo vačí zkušenosti.
Mléko se želatinou stáhneme z plotny a vmícháme sýr. Pro rychlejší a lepší výsledek se dá použít třeba tyčový mixér. Necháme vychladnout.
Vedle si vyšleháme smetanu s cukrem. To pak vmícháme opatrně do vychladnuté směsi z předešlého kroku.
Nakonec do směsi přijdou vmíchat také rozmixované jahody. Ty jednoduše očistíme a umixujeme do hladka. Pokud máte rádi kousky, klidně si je dopřejte :).
Naplníme tím skleničky, ideálně s víčkem nebo je nakonec přikryjeme potravinářskou folií. Uložíme do lednice, po asi 3 hodnách už bychom to mohli mít ztuhlé.
Konečný množství závisí na několika faktorech, mimo jiné na tom, jak moc vyšleháme smetanu a nakolik pak „spadne“.
PS: Pro tenhle recept sloužilo jako předloha španělské danonino. To české bude mít možná jinou recepturu, takovou tvarohovější.
Hezký den přeji :-) recept vypadá moc pěkně,takže ho určitě vyzkouším :-) ……..za chvíli u nás budou zrát jahůdky :-) Jen se zeptám……..můžu použít agar místo klasické želatiny a žervé vlastní výroby (z jogurtu, smetany a zakys.smetany) ??? Děkuji a přeji pěkný víkend
Urcite se obe vylepseni daji pouzit. Taky preju super vikend! :)
Děkuji za odpověď :-) Receptů na zdravé svačinky a zvlášť ty,co se dají nabídnout dětem není nikdy dost :-) Pěknou neděli !!!!