Domácí vanilkový třtinový cukřík

Domácí vanilkový třtinový cukr

Čekali byste u nás post věnovaný vanilkovému cukru? Mnozí z vás asi ne. Ani já do nedávna. Došla jsem ale k závěru, že dobrý vanilkový cukr bude přínosem naší zdravé a lahodné kuchyni. Vanilka sama o sobě je velmi hodnotnou ingrediencí – má až neskutečnou chuť a aroma a taky spoustu příznivých účinků na naše zdraví. Umí spoustu věcí proměnit v mnohem větší zážitek. Jenže je drahá a není zrovna lehké z ní vymáčknout naprosté maximum. Nerafinovaný třtinový cukr je v omezených množstvích bezproblémovou složkou zdravého jídelníčku, ovšem jeho často velké krystaly mohou v některých receptech nadělat paseku. Takže, co nám z toho všeho vychází? No přeci že když hodíme do mixéru dobrý nerafinovaný cukr a pořádný vanilkový lusk, dostaneme luxusní cukřík. Jemňoučký cukřík, který nám pomůže v kouzlení :)

Nerafinovaný třtinový cukr + vanilkový lusk

Nezapomeňte na dobrou, dokonale uzavíratelnou sklenici.

Můj vanilkový cukr byl vyroben z necelého půl litru třtinového cukru – nerafinovaného (mnoho tmavých cukrů je rafinovaných a dodatečně znovu obarvených trochou melasy), a dvou menších vanilkových lusků. Pokud máte vyzkoušeného dodavatele lusků, určitě vám bude stačit jen jeden.

U cukru máme možnosti různé, sáhnout můžeme po světlejší (koupit) nebo tmavší variantě (koupit), která má obvykle karamelovější chuť. Nebo místo třtinového můžeme zvolit třeba kokosový (koupit).

Cukr stačí dát do mixéru, lusk rozkrojit na pár kousků a mixovat, dokud nedosáhneme požadované jemnosti. A při vysypávání pak musíme dát pozor, cukřík lítá raz dva :)

Tenhle domácí skutečně vanilkový cukr se velmi dobře bude hodit na obalení sušenek. Jako dělaný bude na sušenky pečené dle receptu na vinné cukroví. Na celozrnnou verzi vinných sušenek najdete recept tady, snad ještě lepší je ale kakaová.

Domác vanilkový třtinový cukr

Pravý vanilkový třtinový cukr

dify.cz