Bramborové saláty jsou naprosto geniální „vynález“. Jsou syté, jdou udělat na milion způsobů a jsou vždy tak mooc dobré. Tenhle si můžeme dát klidně samotný jako hlavní chod nebo pro totální potěchu našich chuťových buněk k němu přidáme třeba kousek rybičky. V době zvýšené aktivity bacilů si můžeme dopřát pořádnou dávku česneku, abychom ukázali, kdo je tady pánem :)
Co potřebujeme – množství opět spíš odhadem:
- brambory – asi 2/3 požadovaného množství
- malý batát
- mražené zelené fazolky – malá hrstička na porci
- žampiony – 3 ks na porci
- 1/4 malé cibulky na porci
- olivový olej extra panenský – aspoň lžíce na porci
- česnek de chuti
- 1/2 lžičky hořčice na porci – jen nějaké kvalitní
- špetka soli, u mě himalájská sůl
- citronová/limetková šťáva
Brambory klasicky uvaříme, nejlépe ve slupce (hlídáme, aby se neuvařily příliš do měkka). Fazolky dáme na pánvičku a necháme je tam, dokud nebudou pěkně měkké. Poté nakrájíme na dílky nebo kostičky.
Batátu oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Žampiony očistíme a nakrájíme na dílky – moje malé stačilo pouze rozčtvrtit. Dáme k batátovým kostkám na plech a společně dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 15 – 20 minut.
Cibulku pokrájíme tak, jak to máme rádi.
Ve skleničce si připravíme zálivku – olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a limetkovou šťávu dobře promícháme.
Všechny suroviny smícháme v dostatečně velké míse, přidáme zálivku a opět co nejlépe promícháme.