Bramborový salát sedmera chutí

Barevný bramborový salát bez majonézy

Bramborové saláty jsou naprosto geniální „vynález“. Jsou syté, jdou udělat na milion způsobů a jsou vždy tak mooc dobré. Tenhle si můžeme dát klidně samotný jako hlavní chod nebo pro totální potěchu našich chuťových buněk k němu přidáme třeba kousek rybičky. V době zvýšené aktivity bacilů si můžeme dopřát pořádnou dávku česneku, abychom ukázali, kdo je tady pánem :)

Co potřebujeme – množství opět spíš odhadem:

  • brambory – asi 2/3 požadovaného množství
  • malý batát
  • mražené zelené fazolky – malá hrstička na porci
  • žampiony – 3 ks na porci
  • 1/4 malé cibulky na porci
  • olivový olej extra panenský – aspoň lžíce na porci
  • česnek de chuti
  • 1/2 lžičky hořčice na porci – jen nějaké kvalitní
  • špetka soli, u mě himalájská sůl
  • citronová/limetková šťáva

Brambory klasicky uvaříme, nejlépe ve slupce (hlídáme, aby se neuvařily příliš do měkka). Fazolky dáme na pánvičku a necháme je tam, dokud nebudou pěkně měkké. Poté nakrájíme na dílky nebo kostičky.

Batátu oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Žampiony očistíme a nakrájíme na dílky – moje malé stačilo pouze rozčtvrtit. Dáme k batátovým kostkám na plech a společně dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 15 – 20 minut.

Cibulku pokrájíme tak, jak to máme rádi.

Ve skleničce si připravíme zálivku – olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a limetkovou šťávu dobře promícháme.

Všechny suroviny smícháme v dostatečně velké míse, přidáme zálivku a opět co nejlépe promícháme.

Barevný bramborový salát s olejovou zálivkou

dify.cz