Badyánová srdíčka s brusinkou (aneb badyán opět v akci)

Celozrnná badyánová vánoční srdíčka

Z minulého badyánového cukroví toho moc nezbylo, tak jsem těsto zopakovala a tentokrát cukrovíčka vylepšila čokoládou a brusinkou. Vyšly parádně, brusinka vypadá jak usazený rudý drahý kámen. Dokážu si je i dost dobře představit jako dekoraci na stromeček.

Co potřebujeme:

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky (koupit)
  • 0,25 hrnku kukuřičného škrobu (koupit)
  • 0,75 hrnku třtinového, nerafinovaného cukru (koupit)
  • 2 lžíce kokosového oleje (koupit) (nebo sádla)
  • 80 g másla
  • asi 6 lžic mléka dle výběru
  • špetka soli
  • badyán – asi 10 g (koupit)
  • kvalitní tmavou čokoládu (jediným tukem aby bylo kakaové máslo, neobsahovala moc cukru a hlavně žádná umělá sladidla
  • sušené brusinky (koupit)

Cukr, ideálně předem pomletý (lépe se s ním pracuje, pozor na nebezpečí vdechnutí) smísíme s moukou a škrobem, přidáme špetku soli. K tomu dáme změklé máslo a kokosový olej. Nakonec ještě 4 lžíce mléka a začneme směs přeměňovat na těsto. Dle potřeby dodáme ještě po lžičkách mléka, cílem je pěkné vláčné těsto. Nakonec přidáme ještě badyán – celé hvězdičky si nameleme, případně zbylé velké kusy odstraníme a postupně do těsta přidáváme tak, aby bylo ochucené přesně podle našich představ.

Těsto válíme na asi 3 mm silné pláty, nejlépe mezi dvěma kusy pečícího papíru. Vykrajujeme tvary –  u mě to byly srdíčka. Pečeme v troubě rozpálené na asi 170 stupňů. Dle velikosti kousků vyndáváme za 15 – 20 minut. Necháme na plechu vychladnout, jinak by se nám kousky poničily.

Na vychladnuté cukrovíčko dáváme pěkný kopeček roztavené čokolády a doprostředka usazujeme brusinku.

Celozrnné badyánové cukroví

Celozrnné badyánové cukroví s brusinkou

Celozrnné badyánové cukroví s brusinkou a čokoládou

dify.cz