Ano, opět ta dýně! Nevydržela jsem to a koupila si další… a tentokrát jsem z ní během půl hodiny připravila fantastické pyré, které vydrží v ledničce několik dní a můžeme z něj připravit spoustu sladkých i slaných ZDRAVÝCH dobrot.
Budeme potřebovat: dýni Hokaidó!
Hokaidó je super! Je krásná, zdravá, chutná dobře a snadno se připravuje – díky menší velikosti nebudeme potřebovat sekáček, ale vystačíme si s obyčejným nožem. Dýni jednoduše rozkrojíme, vydlabeme semínka (která nevyhazujeme, ale opět si z nich v troubě připravíme pečené mlsání k televizi), neoloupanou ji nakrájíme na kostky a dáme vařit do neosolené vody.
Vaříme zhruba 15 minut do doby, kdy slupka změkne. Kostky vyjmeme z vody a rozmixujeme na jemno. V případě příliš hustého pyré můžeme zředit několika lžícemi vody. Hotové pyré můžeme ihned použít, nebo ho v uzavíratelné nádobě skladovat v ledničce.
Dýňová zeleninová polévka s červenou čočkou
Nemám ráda zbytky! Proto jsem využila vody, ve které jsem dýňové kostky vařila, k přípravě rychlé a moooc dobré polévky.
Na polévku (vyšlo mi to na 1 porci) bude potřeba:
- zbylou vodu od vaření dýně (tipuju, že jí bylo něco málo přes půl litru)
- 40 g červené čočky
- 2 malé mrkvičky
- 2 jarní cibulky
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Vodu po vyndání dýňových kostek přivedeme opět k varu a přidáme červenou čočku, na drobno nakrájené cibulky a mrkvičky a 15 – 20 minut vaříme.