Pečené obalované žampiony a brokolice s domácí tatarkou

Obalované žampiony a brokolice bez smažení s domácí tatarkou

Trojobal nemusí být vůbec tak špatný, pokud se vyhneme klasické kombinaci a hlavně smažení. Pečení, tapioka a kukuřičné lupínky nám dovolí připravit bezlepkovou verzi a navíc bez použití tuků.

Majonéza a tatarka patří mezi nezdravé potraviny. Ovšem pokud si ji jednou za čas připravíte sami doma, prostě ji dáte tu chvilku, nemusíte si vůbec nic vyčítat.

Na obalování:

  • čerstvou brokolici
  • čerstvé menší žampiony
  • tapiokový škrob
  • vejce – na dvě porce asi dvě vejce
  • corn flakes – pozor na kvalitu!
  • sůl

Na tatarku – na asi 4 porce:

  • 150 g kvalitního slunečnicového oleje
  • 1/2 vejce
  • šťáva z 1/4 citronu
  • 10 g vody
  • sůl
  • 1/4 lžičky octa
  • pár naložených okurek
  • asi 1/4 cibulky
  • trošku hořčice

Obalované žampiony a brokolice: Dáme žhavit troubu na 170. Očistíme brokolici a připravíme kousky odpovídající asi velikosti žampionů. Žampiony omyjeme, uřízneme spodní část nožičky. Vše necháme okapat. Připravíme si tři mističky – s tapiokovým škrobem, s rozšlehaným vajíčkem a s nadrcenými/namixovanými kukuřičnými lupínky. Žampiony i brokolici obalíme tapiokovou, poté ve vajíčku a nakonec v lupínkové drti. Klademe na pečící papír na plech a dáme péct. Vyzkoušíme po 25 minuách, jak na tom žampiony jsou. Moje byly pěkně šťavnaté, ale ne syrové. Pokud preferujete sušší, klidně jim dejte dalších 10 minut.

Žampiony a brokolice v trojobalu bez smažení

Domácí tatarka : Do mixéru dáme vejce, ocet, citronovou šťávu a sůl. Postupně přiléváme olej a šleháme, dokud nedostaneme hmotu konzistence majonézy. Nakrájíme na drobno okurky i cibulku, vmícháme do majonézy, přidáme trošku hořčice a dochudíme dle svého.

Domácí tatarská omáčka