Zelný salát s mrkvičkou a pomerančem

Zelný salát s pomerančem a mrkví

Zelí je další zajímavou zeleninou, se kterou si můžeme vyhrát. Má docela silnou chuť a spoustu zajímavých účinků na naše zdraví, které v zimě oceníme. Já se ho rozhodla vyzkoušet za syrova –  v jednoduchém salátu. Salát je svěží a najdeme v něm spíš sladké chutě. A je na hony vzdálený tomu zelnému salátu, co nám dělali ve škole :).

Co potřebujeme (na 2 velké/4 přílohové porce):

  • 1/4 zelí, já mám bílé, klidně může být i červené
  • 1 větší pomeranč
  • 1 větší mrkev
  • asi 1 lžíci olivového oleje

Ze zelí stáhneme vrchní vrstvy, aby nám zůstalo pěkně čisté. Rozpůlíme ho a ještě jednou (přes košťál, aby vyšla čtvrtka košťálu na každý díl zelí). Dostaneme stejně velké čtvrtky, každá bude držet pěkně pohromadě a půjde dobře krájet. Vezme si tedy jednu a začneme jemně krájet. Potřebujeme, aby se nám tvořily klasické „nudličky“. Ti, kteří s tím nemají moc zkušeností, můžou techniku odkoukat na tomto videu.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Já ji podélně rozčtvrtila a pak nakrájela na kousky.

Omytý a oloupaný pomeranč rozebereme na dílky a nakrájíme.

Všechny tři suroviny smícháme a přidáme olivový olej – asi lžíci

Zelný salát s pomerančem a mrkví

Jednoduchý salát ze zelí, mrkve a pomeranče

Jednoduchý salát ze zelí, mrkve a pomeranče

dify.cz