Sýrové sušenky se lněným semínkem a sezamem plus kmínem

Křehoučké domácí sýrové sušenky s kmínem

Zase ty sýrový sušenky. Nedám s nima pokoj. Tentokrát jsem je chtěla zase o trochu vylepšit – proto jsem semlela lněný semínko a bílý sezam. A přidala špetku drceného kmínu. Výsledkem jsou lehký, křehký sušenky, který bohužel strašně rychle mizí. Jsou výborný na svačinu nebo třeba s nějakým dipem. Kupříkladu sýrovým :).  Ale neservírujte je návštěvě, pokud nechcete, aby u vás zítra byla zas :).

Co potřebujeme (na 1 plech):

  • 160 g celozrnné mouky
  • 90 g strouhané mozzarelly
  • 80 g másla
  • 25 g lněného semínka
  • 25 g neloupaného bílého sezamu
  • 1 a 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička soli, třeba himalájské
  • 6 lžic vody

Lněné semínko a sezam umixujeme na takovou hrubší mouku. Přidáme celozrnnou mouku, strouhanou mozzarellu, máslo, sůl, kmín a vodu. Pokud chcete slanější sušenky nebo máte míň slanou mořskou sůl, dejte soli o něco víc. Ze surovin umícháme těsto. Tvarujeme sušenky – ručně nebo za pomocí formiček (já válím mezi dvěma vrstvami pečícího papíru, případně můžete pomoučit vál). Nakonec ještě sušenkám můžeme lehce posolit vrchní stranu.

Pečeme na 180 stupňů, po asi 40 minut. Tady záleží na tloušťce těsta a troubě. Ideální je po půl hodině začít testovat, nechat je vysušit a vytáhnout dřív, než začnou příliš tmavnout. Jinak i tak budou relativně tmavý, kvůli mouce i lněnýmu semínku.

sýrové sušenky se sezamem a lněným semínkem

Domácí zdravější slané sýrové sušenky

dify.cz
[jetpack-related-posts]