Zelenina a slaná chuť jako kombinace jsou určitým stereotypem, kterému jsem byla věrná 25 let. Poslední měsíce mě ho ale odnaučily – téměř černé čokoládové cupcakes z fazolí či cukety nebo svěží barevné saláty se slaďoučkou zálivkou, co mají šťávu, jsou něco, čemu se velmi těžko odolává. Tento salátek rozhodně patří do této skupiny – kombinuje svěžest salátu a okurky a zároveň lehoučké, sladké tóny ovoce. Je úplně ideálním doprovodem ke hlavnímu jídlu.
Co potřebujeme (na 4 porce):
- 6 velkých listů satátu – u mě římského salátu
- 1/2 okurky
- 1/2 mrkve
- pomeranč – využijeme půlku a z druhé trochu šťávy
- 1/4 – 1/2 granátového jablka
- olivový olej
Listy salátu natrháme na kousky, okurku nakrájíme na půlkolečka. Mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pomeranč rozřízneme a z první půlky oddělíme dílky a překrojíme. Granátové jablko přepůlíme a vyndáme vnitřek (my to děláme tak, že půlku vezme oběma rukama a tlačíme od bubáka/šťopky tak, jako bychom chtěli jeho slupku úplně narovnat. Kuličky začnou vypdávat a my jen odstraňujeme blanku mezi nimi). Tyto suroviny naklademe na talíř a zakapeme pomerančovou šťávou a olivovým olejem.
S tím granátovým jablíčkem to musí být moc dobré:))
Je.. a díky tomu se taky tohle ovoce dostane do dalších a dalších receptů :)