Španělské tortily neboli tortillas jsou skvělé jídlo, které umí zachránit nejeden večer (zrovna jako oběd a i jako teplá snídaně umí posloužit). Jsou tradičním jídlem španělské kuchyně, jsou chutné a syté. Navíc vejce mají hodně užitečných látek a zapadají do paleo stravování.
Co potřebujeme:
- rybu bez kostí – pečenou, vařenou v páře, v takovém množství, aby dobře pokryla dno pánvičky
- vajíčka – dle množství ryby, obvykle 2-3 – toli, aby vytvořila s rybou souvislou vrstvu, aspoň 1,5 cm silnou
- sůl a pepř
- olivový olej
Rybu zcela zbavenou kostí dáme na pánvičku a zahřejeme, můžeme lehce opéct, pokud není. V misce rozšleháme vajíčka, lehce osolíme, opepříme. Do misky dáme všechnu rybu a promícháme. Na pánvičku dáme pár kapek olivového oleje a všechnu směs. Jakmile se spodní strana zpevní, placku obrátíme a necháme i druhou stranu zatáhnout. A máme hotovo. Správná tortilla je ještě vlhká, vajíčko zůstává trošku krémové. Pokud tortillu „nevysvobodíme“ včas, bude sušší – dobrá, ale o něco hutnější.
Tento recept se hodí mít po ruce pro případy, že by nám zbyla nějaká ryba, nebo pokud rybu dlužíme našemu tělu. I s dobrým filé v mražáku ji zvládneme bez problémů a budeme mít kvalitní jídlo, kterým si můžeme s dobrým pocitem odšrtnout „ryba tento týden – ano“ :)