Někdy zapomínáme, jak jsou jednoduché věci skvělé. Třeba taková tradiční limonáda (opravdu tradiční z přírodních surovin, ne nabublaný chemický koktejl) je úžasně jednoduchá a přitom chutná, osvěžující a navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Já si ji po dlouhé době zase udělala, ale tentokrát ne v duchu „limo(n y) nada“, tedy citron a nic víc, ale s použitím pomeranče jako základu. Zkuste ji taky, v létě s ledem, v zimě mírně zahřátou.
Co potřebujeme:
- pomeranč
- citron a/nebo limetku
- kvalitní med
Studená verze: V trošce vlažné vody rozmícháme tak lžíci medu. Vymačkáme pomeranč a citron/limetku, šťávy nalijeme do džbánu a doplníme medovým roztokem. Doplníme studenou vodou. Ochutnáváme a případně dodáváme po troškách další citronovou/limetkovou šťávu, podle chuti.
Teplá verze: místo studené vody použijeme vodu ohřátou, ne ale horkou ani vařící – vitamíny a další cenné látky by se rychle znehodnotily.
S pitím naší limonády neotálíme, vitamín C a další látky rychle podléhají zkáze. V silnější verzi může působit jako prevence i medicína v době nachlazení.
Taky bych nedoporučovala popíjení limonády během dne, obsahuje mimo jiné ovocné kyseliny, které narušují sklovinu, cukr a další zbytky ovoce pak vytváří živnou půdu pro bakterie. Ideální je po vypití zhruba 30 minut počkat vyčistit si zuby nebo kyselé prostředí neutralizovat (žvýkačky bez cukru mají skutečně prokázaný účinek, ale pozor na umělá sladidla). Více o vlivu kyselin a cukrů na zuby najdete v tomto článku.