Čistí jablko zuby? Ani náhodou!

Jablko čistí zuby? Ani náhodou!

Taky jste už párkrát slyšeli, že jablko denně vás udrží daleko od zubařů? Jako malá jsem slýchávala, že pokud si nemůžu vyčistit zuby, tak že si mám vzít jablko. Jelikož jsou u mě zuby docela žhavým tématem, podívala jsem se tomuhle taky „na zoubek“. A výsledek?

Co takové jablko obsahuje?

Jablko může být velmi chutným ovocem, obzvlášť pokud se v něm dobře kombinuje sladkost a kyselost. Právě tady se ale vlastně dostáváme ke kamenu úrazu. Zatímco pro naše tělo jsou tyto cukry i kyseliny prospěšné, efekt na zuby je zcela opačný.

Působení jablka na zuby

Jako po každém jídle, i po schroupání jablíčka nám v ústech ulpí drobné zbytky dužiny. Část je poté ještě odplavena slinami, ale stále ji tam ještě zbyde dost na to, aby nadělala malou paseku.

Cukry v jablku obsažené jsou ty „výživné“ cukry – jsou potravou nejen nám, ale i mnoha mikroorganismům. Mezi nimi se začnou množit i přesně ty, které způsobují zubní kaz.

Kromě cukrů v jablku najdeme i kyseliny. I ty mají negativní vliv na naše zuby. Narušují totiž zubní sklovinu a stejně jako bakterie, respektive kyseliny bakteriemi vylučované, vedou k zubnímu kazu.

Jak mohl takový mýtus o jablku vzniknout?

Hodně mě zajímalo, jak mohl tento mýtus o jablce a čištění zubů vzniknout. Prozatím se nabízí jen jedna logická odpověď. Každá potravina s podobnou strukturou, tedy pevná, kterou musíme ukusovat, a plná vlákniny, právě při ukousnutí částečně stáhne plak ze zubů – je to prostě jakési otření stěn zubů. Subjektivně tedy můžeme mít pocit, že máme zuby čistší.

Jak lze tedy dopad jablka na zuby eliminovat?

Samozřejmě, tyto skutečnosti rozhodně neznamenají, že bychom se jablkům měli vyhnout. Stačí jen zapomenout na pohádku o jablku čistícím zuby a myslet na pár velmi jednoduchých pravidel:

  • Po jablku je dobré si vypláchnout ústa nebo kyselost neutralizovat – třeba žvýkačka bez cukru při delším žvýkání skutečně kyselost sníží. Poslouží nám ale i potraviny zásadité – třeba sýr. Sice budeme mít zbytky potravy v ústech, ale aspoň se zbavíme kyselosti.
  • Pokud můžeme, ústa si dobře vypláchneme vodou, abychom se zbytků potravy alespoň částečně zbavili.
  • Alespoň půl hodiny po jablku si zuby nečistíme – sklovina je choulostivější.

Co dál si z toho odnést?

To, co platí pro jablko, platí i pro jiné ovoce. Samotné ovoce tedy z tohoto pohledu není zrovna ideální svačinkou mezi jídly. Ještě horší je ale popíjení ovocných džusů během dne. Pro rodiče je tento fakt velmi důležitý – populární ovocné džusíky a svačinky velmi zvýšily výskyt kazu u dětí. Obzvlástě průmyslově vyráběné produkty obohacované kyselinou citronovou jsou koktejly zkázy pro zuby těch nejmenších.

dify.cz