Bylinkování: jak sbírat, zpracovávat a uchovávat bylinky

Bylinkování - jak sbírat, zpracovávat a uchovávat bylinky

V přírodě i na zahrádce můžeme nasbírat spoustu pokladů. Musíme ale vědět, jak na to a co s nimi pak provést, abychom je využili, jak si zaslouží.

Jak sbírat bylinky?

Nejdřív ze všeho je dobré si obstarat informace. Vědět, co, kdy, kde a k čemu můžeme posbírat. A ideální je pak mít k ruce i atlas s sebou, speciálně, když začínáme.

Na jednu stranu bychom se měli vyhnout zbytečným sběrům (když pak zjistíme, že materiál nevyužijeme, nebo ho využít nezvládneme), na druhou je důležité se vybavit informacemi a moct sbírat, když je příležitost.

(Nebudu ani říkat, kolikrát jsem tohle podcenila a nakonec odešla s prázdnou, protože jsem prostě nebyla v nějakém ohledu připravená). Vždy bychom ale měli sbírat a zpracovávat jen to, u čeho si jsme jistí, že je bezpečné.

Pokud chystáme bylinkovou zahrádku, je zas dobré rozmyslet, co vlastně chceme a k čemu a dle toho vybrat případně konkrétní kultivary.

Je důležité vytipovat správné místo ke sběru – aby tam naše bylinky rostly a taky aby nebyly znečištěné.

Další zásadní informací je doba sběru. To je jednak období, kdy se rostlina sbírá (před květem, při květu, s mladými výhonky…). Taky ale roli může hrát denní doba a počasí. Množství látek v bylině se mění v závislosti na řadě faktorů. Pokud sbíráte bylinky pro radost a běžnou konzumaci, asi nemusíte zkoumat, v kterou hodinu a kolik dní po bouřce má bylinka nejvyšší obsah aktivních látek. Pokud ale chcete bylinku využívat skutečně k léčbě, může být zajímavé zjistit si, kdy je nejlepší na ni vyrazit.

Obecně lze ale doporučit sbírat bylinky kolem poledne a ve chvíli, kdy jsou suché. Ukládat je můžeme do papírových nebo látkových sáčků, případně do košíku. Igelit není ideální.

Vyhýbáme se rostlinám, které jsou nemocné nebo jiným způsobem poškozené.

Bereme si jen tolik, kolik využijeme

Když vyrazíme do přírody, nepleníme ji. Snažíme se nasbírat si jen tolik, kolik zpracujeme a (s)potřebujeme.

Není důležité ale jenom množství, ale taky způsob, jakým materiál sbíráme. Mnohem lepší je vzít si po lístečku od mnoha rostlinek, než úplně “oholit” jedno místo. Speciálně pokud se jedná o vzácnější rostlinky, nesmíme naším sběrem ohrozit jejich zdraví.

Základní kroky zpracování

Když si doneseme bylinky domů, potřebujeme je základním způsobem zpracovat. Tedy je vybalíme, probereme, roztřídíme, případně omyjeme (hlavně kořeny) a připravíme na další krok – na zpracování jako takové.

Od toho se už odvíjí, jestli budeme bylinky nechávat vcelku, nebo jestli je naporcujeme. Pro některé metody zpracování se taky hodí nechat je zavadnout. Ve všech případech jednáme rychle, aby se nám bylinky neznehodnotily. Největší chybou je nechat je někde v koutě a zapomenout na ně. Takže pozor! Na bylinky jdeme ve chvíli, kdy víme, že na ně budeme mít čas.

Zpracování bylinek

Na výběr máme spoustu možností. Musíme vzít v potaz charakter rostliny a účel, ke kterému ji chceme použít.

Sušení

Usušenou a v suchu uloženou rostlinku můžeme nějaký čas skladovat. Sušíme je rozprostřené/rozvěšené, aby mohly dýchat, případně použijeme sušičku. Důležité je sušit je na suchém teplejším ventilovaném místě, ideálně bez přítomnosti slunečních paprsků. Po usušení ukládáme do dobře uzavíratelné nádoby, nesmí se do ní dostat vlhkost, jinak by mohly zaplesnivět nebo podlehnout škůdcům.

Sušené bylinky můžeme pak použít k přípravě čaje a dalších výluhů, využijeme je jako koření, můžeme je později macerovat nebo třeba přidat do koupelové soli nebo šampuků či mýdel.

Macerování

Macerovat můžeme v oleji nebo jiném tuku (vznikne olejový macerát), v alkoholu (vznikne tinktura), glycerinu… Zkrátka v látce, která funguje jako rozpouštědlo.

Do macerátu přejdou hodnotné látky z rostliny, částečně i aroma. Zároveň ve většině případů můžeme počítat i s tím, že je macerát přirozeně zakonzervovaný a nějakou dobu vydrží.

U macerace nás hodně zajímá rozpustnost žádoucích látek – rostlinu má smysl louhovat jen za předpokladu, že ze sebe skutečně cenné látky uvolní.

Výsledek macerace pak užijeme při výrobě kosmetiky, všelijakých mastí, ale třeba i přímo k vnitřnímu užití. To už záleží na tom, co a v čem macerujeme.

Co ještě můžeme macerací vyrobit?

  • octy
  • vína a likéry
  • sirupy

Jinak víc k tématu macerování najdete tady.

Odvary, výluhy

Bylinky můžeme louhovat za tepla i za studena. Pokud je však nezakonzervujeme, vydrží nám v chladničce jen pár dní. Jsou ale skvělé k přímému použití i jako surovina. Přímo je používáme za čerstva – třeba na opláchnutí vlasů nebo na obklady. Můžeme je ale přidat třeba i do krémů, gelů… Pak klasicky produkt zakonzervujeme, jak jsme zvyklí. A nebo třeba do mýdla nebo jiných produktů, které budou ve finále dostatečně suché na to, aby vydržely bez konzervace.

Mrazení

Bylinky lze v některých případech i zamrazit. Ideální je bylinky připravit už tak, abychom je z mrazáku mohli rovnou použít. Přidat je třeba do polévky nebo do láhve s vodou.

Zavaření

Z bylinek můžeme připravit různé další produkty, které pak klasicky zavaříme. Můžou to být všelijaké salsy nebo pasty. Tady je ale potřeba dobře zvážit, jestli bylinka neztratí příliš z cenných látek.

Dalších pár tipů…

Je zajímavé čerpat informace z různých zdrojů. Často totiž díky tomu zjistíme, že z rostlinky toho můžeme využít daleko víc, než jsme si mysleli. Taky je fajn zabrousit do zahraničních zdrojů informací. V různých zemích mají různé zvyky a často je to dosti poučné.

Pokud nejste na bylinky zvyklí, klidně na to jděte pomalu. Naučte se bylinky zpracovávat a používat pozvolna. Ona je s nimi i tak trochu práce a je potřeba je pak zařadit do života. Ne vždy je to snadné :). Vyberte si třeba jednu, dvě pro začátek.

Zkoumejte i vaření s nimi. Zase se nám tu otevírá velký prostor pro experimenty a možnost bylinky dostat více do našeho všedního dne. A samozřejmě z nich vytěžit.

Bylinkování - jak sbírat, zpracovávat a uchovávat bylinky (nejen pro použití v domácí kosmetice)

dify.cz