Kakaové máslo v kosmetice

Kakaové máslo jako kosmetická surovina a jeho použití

Kakaové máslo se často vyskytuje na seznamu top kosmetických ingrediencí. Proč? Jak nám kakaové máslo poslouží při výrobě vlastní kosmetiky, jaké má benefity a jak je využít?

Co je kakaové máslo?

INCI: Theobroma cocoa Seed Butter, případně Theobroma cacao Seed Butter

Kakaové máslo je tuk pevný při pokojové teplotě získaný lisováním bobů rostoucích na stromě zvaném kakaovník pravý (Theobroma cacao). Ten pochází z tropů Jižní Ameriky, nicméně dneska se pěstuje v dalších tropických oblastech po světě.

Vyrábí se v podstatě tak, že se sklizené kakaové boby nechají zfermentovat, opraží se (nebo ne), odstraní se z nich slupky a čisté boby se namelou na kakaovou hmotu. Obsah tuku v ní převyšuje 50 %. Směs se zahřeje, aby se tuk roztavil, a oddělí se pevná část od zkapalněného tuku. Někdy se pak tuk zbavuje vůně. Výsledné máslo tedy může mít různou intenzitu kakaové vůně. Jeho barva se pohybuje na stupnici od velmi světle krémové po tmavší hnědou.

A rozdíl mezi cocoa a cacao? Cocoa butter je klasické kakaové máslo lisované z pražených bobů. Cacao butter je raw verzí kakaového másla, jeho výroba je pomalejší a hlídá se při ní důsledněji teplota. Nicméně, ani zdaleka ne všichni toto značení dodržují. Někdo taky výrazem cacao označuje surovinu získanou z kakaovníku a výrazem cocoa hotový kakaový prášek.

Ještě nás taky zajímá, že kakaové máslo má dlouhou dobu spotřeby, vydrží klidně i pět let při dobrém skladování.

K čemu se kakaové máslo používá?

Vlastně všechny (mezi- a vedlejší) produkty získané při zpracování kakaových bobů mají svoje uplatnění. Kakaové máslo samo o sobě slouží hlavně v potravinářském a kosmetickém průmyslu a ve farmacii. Využívá se zejména to, že je při pokojové teplotě pevné a při kontaktu s tělem taje – bod tání je totiž někde kolem 35 stupňů. To mají na svědomí mastné kyseliny v něm obsažené. Ty stejné kyseliny z něj pak dělají taky ingredienci zajímavou pro uplatnění v kosmetice.

Jaké má kakaové máslo účinky v kosmetice?

Kakaové máslo se vlastně používá ze dvou důvodů. Za prvé má řadu blahodárných účinků a za druhé dovede zpevňovat kosmetické produkty.

Kakaové máslo…

  • změkčuje pokožku a pomáhá ji hydratovat. Nejlepších účinků dosáhneme, pokud pokožce zároveň dodáme i vláhu.
  • pomáhá regenerovat poškozenou a popraskanou kůži
  • je ideální do v balzámů na rty – třeba do balzámu na popraskané rtům. Kakaové máslo na nich navíc dovede vytvořit ochrannou vrstvičku.
  • pomáhá při různých kožních problémech a je dobře snášené. Před použitím na velmi citlivou pokožku nebo poškozenou pokožku se nicméně, tak jako u jakéhokoliv jiného produktu, doporučuje nejdřív otestovat snášenlivost.
  • pomáhá pokožce k elasticitě
  • pomáhá pokožce udržet si mladistvý vzhled
  • zmírňuje podráždění pokožky
  • podporuje regeneraci spálené pokožky

I když má kakaové máslo spoustu skvělých účinků pro naši pokožku, není ideální kosmetickou ingrediencí pro všechny. Je totiž poměrně komedogenní, tedy může ucpávat póry. Nicméně na druhou stranu rozhodně ne každé akné je způsobené právě ucpáváním pórů, zmiňovala jsem to v jiném článku tady.

Co s kakaovým máslem vyrobit?

Kakaové máslo užijeme ve spoustě produktů, mimo jiné i proto, že nám pomůže zpevnit tekuté olejové směsi, případně nám dopomůže k vytvoření nadýchané konzistence krémů a šlehaných másel.

Spoustu tipů, jak ho využít při výrobě kosmetiky, jsem sepsala v tomhle starším článku.

Kakaové máslo k snědku

Kakaové máslo se samozřejmě používá k výrobě čokolád a spousty dalších dobrot. Do toho se ostatně můžeme pustit i sami. Rozhodně bych ale doporučovala pro výrobu jídla použít jen takové kakaové máslo, které je skutečně v potravinářské kvalitě a bylo s ním tak po celou dobu zacházeno, v souladu s potravinovým zákonem. To znamená, že zde nestačí jen poznámka prodejce, že se hodí do jídla. Kakaové máslo by mělo být přímo označené jako potravina se vším všudy.

Dalších pár tipů…

V kakaovém másle můžete macerovat za tepla. Jen na konec nezapomeňte tuk dobře přefiltrovat.

I když kakaové máslo taje při poměrně vysokých teplotách, tak pokud ho smícháme s dalšími látkami – třeba s ním vyšleháme tělové máslo, teplota tání hotového produktu se může značně snížit. Proto třeba na léto a na zimu budeme potřebovat malinko odlišné poměry surovin v receptu.

Pokud nakonec zjistíte, že skutečně ucpávání pórů vám dělá potíže a kakaové máslo vám doma leží ladem, krásně ho užijete do spousty produktů, které nebudou určené na obličej.

Kakaové máslo jako kosmetická surovina - jeho přínosy a použití, #diykosmetika

Jinak pokud byste hledali, tak voňavé kakaové máslo pořídíte třeba na Kosmetika hrou.

mrknout na Kosmetika hrou

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky