Domácí pleťové masky: 10 tipů, jak na ně

Jak vyrobit domácí pleťovou masku? 10 tipů, jak na diy masky

Umíchat si doma pleťovou masku můžeme snadno. Jak ale na to, když vám chybí inspirace a ještě nemáte tu svoji favoritku?

Protože sama s tímhle dost bojuju, rozhodla jsem se téma pleťových masek konečně trochu prozkoumat. A dneska vám přináším soupis deseti tipů, díky kterým míchat domácí pleťové masky bude hračka.

1. množství tak akorát

Jedním z největších důvodů, proč masky nemíchat, pro mě byl jeden nešvar většiny receptů. Dost běžně se totiž množství ingrediencí na přípravu masky udává v šálcích. Ale kdo by to podle toho připravoval, když je jasné, že 95 % pak skončí v koši?

Na začátku míchání jakékoliv masky bychom si měli uvědomit, kolik masky budeme potřebovat. To závisí do značné míry na tom, jak jemná výsledná maska bude a v jaké vrstvě ji potřebujeme nanášet. V naprosté většině případů budeme potřebovat zhruba lžičku až lžíci hotové masky pro aplikaci na obličej.

2. vybereme dobře základ masky

Každá maska potřebuje mít z něčeho tvořené svoje “tělo”. To už pak můžeme dle libosti vylepšovat dalšími přísadami.

Hmotu masky tvoří různé ingredience – může to být do kašičky rozmíchaný jíl, ovesná či jiná mouka, kysaný mléčný produkt nebo třeba zahuštěná (zgelovatělá) tekutina. Zkrátka cokoliv, co se udrží na pokožce a vydrží na místě aspoň pět minut.

Jelikož základ masky tvoří její hlavní složku, vybíráme ho tak, aby seděl naší pleti. U jílů saháme po takovém, který nás nevysuší. Konkrétně na jíly a jejich vhodnost pro různé typy pleti můžete mrknout tady.

3. vylepšujeme s mírou

Někdy to může lákat přidat do masky spoustu zajímavých ingrediencí. Často je to zbytečné a navíc třeba v případě použití esenciálních olejů nebo koření hrozí, že se maska díky jejich vyššímu obsahu stane dráždivou.

4. obejdeme se i bez superingrediencí

Často v receptech nacházíme ingredience jako matcha, spirulina a další ne zrovna levné zástupce z řad superpotravin. Většinou si ale přitom bohatě vystačíme s naprosto obyčejnými surovinami, které máme ve spíži – banánem, jogurtem, vejcem, medem, kdyztak můžeme přidat třeba trošku avokáda. A nejlíp přípravu masky naplánovat na den, kdy si avokádo užijeme i na talíři. Jinak čerstvé avokádo můžeme nahradit trošičkou avokádového oleje, i to bude fungovat.

5. 2in1 aneb maska a peeling ruku v ruce

Naše maska může obsahovat i částečky, které při smývání masky poslouží jako peeling. Třeba taková mletá káva je k tomu jak dělaná.

6. u aplikace se můžeme pomoci štětcem

Aplikaci masky často usnadní použití štětce. Speciálně u některých jílových masek nebo masek ze zahuštěných šťáv nebo pyré nám to štětec ulehčí víc než dost. (Samozřejmě musíme ho pak důkladně vymýt :).)

7. (ne)nechat masku uschnout

Je lepší nechat masku na obličeji uschnout, nebo ne? Odpověď zní, že záleží… Záleží na tom, jakou masku používáme a za jakým účelem.

Zpravidla platí, že masku necháváme uschnout jen tehdy, pokud je naším cílem odstranit maximum mrtvých buněk, případně někdy u slupovacích masek s maskou odstranit i obsah pórů. Když masku ale necháme na obličeji uschnout, taky většinou platí, že naše kůže se pak snadněji podráždí a může ztratit vlhkost.

Pokud je tedy naším cílem pečovat a hydratovat, masku na obličeji uschnout nenecháme. Speciálně jílovou ne. Omýváme ji ve chvíli, kdy je ještě vlhká.

8. maska není ani prvním, ani posledním krokem péče o pleť

Pleťovou masku aplikujeme na vyčištěnou pleť a po jejím použití zpravidla naneseme ještě hydratační přípravek – náš oblíbený krém nebo olejíček.

9. pokud je třeba, lehce napaříme póry

Pokud je u masky naším cílem vyčistit póry, můžeme tomu pomoci napařením pokožky před aplikací masky. Způsobů napaření je řada, nejjednodušší je využít toho, že se nám pokožka napaří ve sprše.

Pokud však naopak do sprchy chcete jít už s maskou na tváři, napařit pleť můžete nad mísou teplé vody.

10. masku není třeba dělat do zásoby

Z reklam známe krásné barevné masky v dózičkách, které na nás čekají v koupelně na poličce. Pleťovou masku ale vůbec není nutné mít namíchanou dopředu. Pokud po tom ale přeci jen toužíte, nezapomeňte masku zakonzervovat. I taková jílová maska totiž zpravidla obsahuje víc vody než jiné výrobky z jílu, a proto je poměrně náchylná k růstu plísní.

Jak vyrobit domácí pleťovou masku? 10 tipů, jak na přípravu diy masky

A jak jste na tom s maskami vy? Máte svoji favoritku, kterou si pravidelně dopřáváte, a nebo vás to zatím ještě nechytlo? :) 

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky