Jednoduchý, ale dobře sestavený bramborový salát může být parádním hlavním jídlem, které dokonale uspokojí chuťové buňky. Šťavnaté pečené žampiony a dobrý sýr balkánského typu, přiměřeně ostrá cibulka a lehká olejová zálivka, tak přesně to se skrývá v této verzi.
Co potřebujeme – množství dle porcí:
- brambory, ideálně salátové
- asi 4 velké žampiony na porci
- 1/2 malé cibulky na porci
- 100 sýru balkánského typu na porci
- olivový olej
- asi 1/2 lžičky hořčice na porci
- sůl
- česnek dle chuti
- čerstvá citronová šťáva
Brambory dáme vařit ve slupce a dobře hlídáme, abychom je včas sundali. Necháme vychladnout.
Žampiony očistíme, rozčtvrtíme a dáme péct – cílem je změklý, lehce vrásčitý žampion, který je však stále ještě šťavnatý. Po vytažení z trouby pokrájíme na menší kousky.
Brambory nakrájíme na kousky, přidáme na drobno pokrájenou cibulku, na kostičky nakrájený sýr a nakonec i žampiony.
Ve skleničce si připravíme zálivku – olivový olej (min. lžíci na poci), hořčici, sůl a pár kapek citronové šťávy. Zálivku vmícháme do salátu, dobře promísíme a servírujeme.