Esenciální olej LAVANDIN (a vše, co o něm potřebujeme vědět)

Esenciální olej lavandin - jeho účinky, použití, nejen v diy kosmetice

Lavandin patří mezi nejrozšířenější levandulové kultivary. Vyrábí se z něj esenciální olej, najdeme ho v parfémech, mýdlech a známe ho z fotek typických fialových polí Provence. V čem se liší od “obyčejné” levandule a jaké nám nabízí účinky a použití?

O lavandinu

Lavandinu se často přezdívá francouzská levandule. Jedná se o hybrid vyšlechtěný z levandule lékařské a levandule širokolisté. Říká se, že byl vytvořen speciálně pro francouzské parfuméry.

V praxi se lavandin značí jako hybridy lavandula intermedia, lavandula burnatii nebo lavandula hybrida, občas se označuje taky jako francouzská nebo holandská levandule. Dále má lavandin svoje poddruhy – klony, nejčastěji natrefíme asi na Super a Grosso. Bohužel ve značení nejsou producenti ani výrobci levandulových produktů často důslední. Nicméně zas až tak klíčové to naštěstí není, protože všechny typy lavandinu mají dost blízko k levanduli “klasické”. Snad jen povětšinou platí, že lavandin grosso je typický pro Francii a je kafrovitější, zatímco lavandin super se pěstuje hojně ve Španělsku a je jemnější, podobnější levanduli lékařské. Právě obsah kafru je z pohledu obsahu tím, co nejvíc odlišuje pravou levanduli od lavandinu, zejména lavandinu klonu grosso.

Nejviditelnějším rozdílem mezi lavandinem a jinými druhy levandule je výtěžnost rostliny. Lavandin má větší množství květů a tím pádem se z rostliny získá zajímavější množství esenciálního oleje. Je proto dostupnější – levnější. Lze ho většinou použít místo levandule lékařské. Snad jen při určitých terapeutických užitích je dobré skutečně sáhnout po pravé levanduli, i přesto, že mají s lavandinem velmi podobné vlastnosti a účinky. Někteří však lavandin považují za více energizující a stimulující.

Esenciální olej lavandin

Lavandinový esenciální olej se získává parní destilací květů, ale listů a stonků. Patří mezi řídké esenciální oleje a bývá lehoučce nažloutlý. Má typické levandulové aroma, u některých klonů jemnější a sladší, u jiných kafrovitější. Ve vonných směsích ho najdeme v pozici srdce až špičky.

Lavandinová esence je obecně velmi dobře snášená, není dráždivá ani toxická, lze ji s opatrností na pokožku aplikovat i neředěnou. U těhotných, kojících a dětí lze používat v nízkých dávkách, přičemž platí, že používáme především cíleně v případě potřeby, ne z rozmaru :). Lavandin, speciálně klon super, je dokonce jemnější a tedy i vhodnější než levandule lékařská. Pozor by si měly případně dát osoby s nízkým tlakem.

Složení lavandinového EO

Mezi hlavní konstituenty lavandinu patří linalyl acetát a linalol, v různém množství kafr, dále v něm najdeme sabinene, cimene a další látky.

Použití lavandinového esenciálního oleje

Lavandin můžeme zařadit mezi nejuniverzálnější éterické oleje, stejně jako levanduli. Užijeme ho v kosmetice a léčivých přípravcích, při inhalaci a masážích, do mycích a čistících přípravků, hodí se do domácí lékárničky, uplatní se při výrobě svíček. Používá se taky jako potravinářské aroma, pokud byl vyroben v potravinářské kvalitě.

Využití lavandinu v aromaterapii

Prakticky platí, že kam bychom dali levanduli, můžeme dát i lavandin.

Asi nejznámějším účinkem levandulí celkově je schopnost pomoci se uvolnit, zklidnit, navodit pocit klidu a pohody. Používá se k odbourávání stresu a navození správné atmosféry pro odpočinek. Vlastně s tím tak trochu souvisí fakt, že levandule může nesehnout lidem s nízkým tlakem.

Pomáhá psychice – bojovat proti depresím, navodit vnitřní klid a mentálně se posílit.

Je protizánětlivý, antimikrobiální, antiseptický, podporuje hojení. Přidává se do letní kosmetiky, pro svoji schopnost zklidňovat a regenerovat. A do produktů na problematickou či ekzematickou pokožku.

Uvolňuje svalstvo, je tak dobrou součástí masírovacích olejů.

Pomáhá při problémech dýchacích cest, napomáhá uvolňování hlenů.

Může ulevit při bolestech, ať už hlavy nebo třeba zubů.

Říká se o něm, že je balzámem na nervy – tedy nervový systém. Může pomoci při chorobách postihujících nervovou soustavu

Do čeho esenci lavandinu přidat?

Lavandin můžeme přidat snad do všech domácích produktů. Dávkovat ho můžeme podle potřeby, do silných léčivých sér ho můžeme dát i větší množství. Myslíme však na to, že čím koncentrovanější bude, tím spíše bude vysušovat.

Produkty na pleť – poměrně univerzální, vhodné i pro pleť s akné, jizvičkami, ekzémem… pomáhá hojit, zklidňovat, bojovat proti zánětu, vyrovnávat tón pleti.

Mycí produkty na tělo i vlasy – mýdla, různé produkty na bázi tenzidů, suché šampony. Nejen že budou krásně vonět, lavandin jim přidá na antimikrobiálních, antiseptických a hojivých účincích, bude zklidňovat pokožku.

Hojivé mastičky a krémy, univerzální kelímky

Balzámy na rty (ovšem ne každému levandulová vůně sedne na rty :))

Masážní oleje, masážní kostky, tělová mléka a balzámy – pomůžou uvolnit tělo i ducha

Do aromalampy/difuzéru pro navození pocitu klidu a pohody, odbourání stresu a jako podpora dobrého spánku

Do cukrovinek, polev, levandulového sirupu, džemu, zmrzliny a dalších dobrot za podmínky, že máme lavandinovou esenci určenou pro potravinářské užití.

S čím lavandin míchat?

Lavandinový esenciální olej je skvělý sám o sobě, ale dobře jde dohromady třeba s heřmánkem, rozmarýnem, šalvějí, citronovou trávou, pačuli, jasmínem a dalšími květinovými vůněmi, sladkým pomerančem či bergamotem.

 

PS: lavandin je moc fajn a hodí se i pro použití do jídla. Je proto mezi prvními esencemi, které jsme zařadily do našeho sortimentu – bio lavandinový esenciální olej v potravinářské kvalitě najdete v našem eshopu.

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky