Pečený dárek – sklenice plná lněných sušenek

Zdravé domácí sušenky jako dárek

Čekalo mě připravit malý dárek a naštěstí jsem se docela brzo propracovala k nápadu něco udělat – něco kvalitního, zdravýho a moc dobrýho. Vzpomněla jsem si na sušenky ze lněných semínek, jaká to byla dobrota. Sedla jsem teda a sepsala seznam chutí. Dospěla jsem k pěknýmu číslu pět. To se mi zdálo jako dostačující paleta chutí a zároveň se to dalo zvládnout.

Pro výrobu tohohle dárku taky byla důležitá sklenice – sehnala jsem velkou se šroubovacím víčkem, což je naprosto ideální. Do sklenice jsem přidala legendu – kartu s popisy jednotlivých chutí. (ve španělštině, kvůli příjemci :)). Zase jsem se dostala k tomu, jak rozdílné je používání surovin v České republice a ve Španělsku. Český kmín se nedá zaměňovat za ten, co používají ve Středozemí. A ve Španělsku sehnat mák je někdy dost umění.

Ještě nakonec jen trošku organizačně. U mě to vyšlo na pět plechů a zatímco se jedna várka pekla, na další jsem už chystala těsto a pak válela a vykrajovala. Dalo se to. Formičky to chce spíš drobnější, ale bez přílišných detailů, jinak by to byla pořádná fuška.

Co jsem použila:

základ těsta – plus mínus, není třeba se držet přesně těhlech poměrů

  • 150 g celozrnné mouky
  • 60 g strouhané mozzarelly – kupuju ji tak už v sáčku, měl by ale jít použít i jiný podobný sýr. důležité je složení!
  • 60 g čerstvě mletých lněných semínek nebo 80 g směsi přírodního sezamu a zlatého lněného semínka pro světlejší barvu těsta
  • 60 g másla
  • 4 lžíce vody
  • asi 1 lžičku soli (růžové himalájské) + na posyp

na různé varianty pak k tomu:

1 – další celé lněné semínko do těsta a na posyp
2 – drcený kmín – trošku dovnitř a další navrch na sušenky
3 – 2-3 lžičky kurkumy
4 – mák a sušená uzená paprika – podle oka
5 – čerstvě strouhaný parmezán

Ze surovin na těsto zpracujeme hmotu – pokud vám záleží na tom, aby sušenky měl krásný tvar, dělejte to ručně. Pokud na jejich vzhled zas tak nehledíte, klidně zpracování těsta přenechte mašince. Pro pěknou formu a stejnoměrný povrch je potřeba dobře zpracovat máslo v těstě.

Z těsta můžeme klasicky vykrajovat tvary, ty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Každou pak ještě lehce posolíme a dozdobíme posypem.

Pekla jsem při 170 stupních. Odhadem tak 30 – 45 minut podle tloušťky těsta a velikosti tvarů. Je lepší to hlídat a třeba nechat o chviličku dýl, sušenky pak budou sušší.

Sušenky musí dokonale vychladnout, až pak je můžeme začít ukládat do připravené nádoby.

domaci-lSměs domácích lněných sušenek

darkDárkové balení domácích sušenek

dify.cz

4 ks komentářů

    1. Ahoj Jarko, no je to na jednu troubu/varku no :). Hodne ale zalezi na kazdy troube a tloustce testa. Ja chtela susenky co nejsussi, takze jsem je nechala delsi dobu. Ten zaklad testa by sel udelat i stejnej pro vsechny a pak jen delat obmeny a nasekat to na plechy jednu vedle druhy. To by bylo takovy idealni, pak to strcit do trouby najednou. A jinak moc dik, Tobe taky spoustu uspechu, nejen se susenkama :)