Celozrnné vinné cukroví s kapkou melasy

Vinné cukroví z celozrnné mouky

Tohle je do teď nejlepší cukroví, které jsem kdy měla. Už nějakou dobu jsem se pídila po dokonale rozsýpacím cukrovíčku, které by nebylo skoro vůbec sladké, zato by se dokonale rozplývalo na jazyku. A voilà, tady je. Po pěkné době googlování jsem se dostala velkou oklikou ke španělským roscos de vino, které jsou ale ještě hodně hutné. Takže dosti symbolicky to pak šlo ze Španělska do vlasti, aneb do Čech za vinným cukrovím. Jak je zvykem, vyměnila jsem mouku, ubrala trochu másla a kápla melasy.

Co potřebujeme:

  • 150 g celozrnné mouky (koupit)
  • 120 g másla
  • 4 lžíce vína (možná více)
  • 1/2 lžičky melasy (koupit)
  • 2 lžíce nerafinovaného třtinového cukru na obalení (koupit)

Kromě dokonalé chuti nás toto cukroví překvapí i naprostou jednoduchostí. Odvážíme máslo a necháme ho změknout. Pak k němu přidáme mouku a 4 lžíce vína. Z těchto tří surovin vypracujeme těsto. Hodně námahy si ušetříme při práci rukama, přeci jen máslo to hodně ocení :) Když má naše hrouda podobu těsta (ta moje byla pořád trošku lepivá), vytvoříme si takovou placku a do jejího středu kápneme melasu. Okraje placky přitiskneme do středu a melasu do těsta zapracujeme. (moje hrouda přestala lepit až po tomto kroku). Asi těsto budeme muset nechat odpočinout, minimálně aby se máslo zase trošku zpevnilo. Pokud máte doma hodně teplo, dejte ho do lednice.

Troubu dáme vyhřát na 180 stupňů. Z těsta válíme placku – u mě asi 0,4 cm tlustou a mezi dvěma listy pečícího papíru – a vykrajujeme tvary. Já šla do malých srdíček, která jsou sice pracnější, ale podpoří dokonalou rozplývavost cukroví :) Kousky klademe na pečící papír a strčíme do trouby. Vinné cukroví je potřeba pořádně hlídat, to moje bylo upečené už za asi 5 – 7 minutek. Po vytažení necháme chvilku chladnout a vrhneme se na obalování.

Vinné cukroví z celozrnné mouky s melasou

Třtinový cukr si nameleme na jemnější prášek – ideálně třeba v kávovém mlýnku. Ty dvě lžíce krásně vystačí na lehoučké obalení všech kousků. Při obalování dáváme velký pozor, cukroví je mimořádně křehké. U srdíček nechytáme za špičku :).

Ještě malá poznámka k máslu – na první pohled to možná vypadá, že je ho tam hodně. Na každý kousek cukroví ale vyjde jen drobek a navíc i máslo patří k prospěšným tukům. Má spoustu vitamínů a pro nás dobrých mastných kyselin, včetně vyváženého poměru omega 3 a omega 6.

Vinné cukroví z celozrnné mouky s melasou

dify.cz