Domácí sušenky se ukázaly jako dobrá součást svačinky. Musíme tedy použít ty správné suroviny a dávkovat si je přiměřeně :). Pro mě je to taky ideální zdroj soli během dne a taky jakási psychická podpora, která mě protáhne dopolednem (nebo odpolednem) v práci. Taky nesmíme zapomenout na jednu další ohromnou výhodu – stačí napéct jednou týdně a máme vystaráno.
Potřebujeme (na 1 plech):
- 250 g celozrnné mouky
- 160 g másla
- 20 g máku
- 4 lžíce bílého vína
- 2 lžíce vody
- 2 lžičky pálivé papriky (pokud nechcete lehce pálivé – uberte papriky)
- sůl – velká špetka do těsta plus na posypání, u mě mořská
Ve velké míse dáme dohromady mouku, povolené na kousky nakrájené máslo, mák, víno a vodu (nebo jen 6 lžic vína :)), k tomu přidáme papriku a velkou špetku soli. Vypracujeme z toho těsto. To dáme ztuhnout do lednice.
Rozpálíme troubu na 190 stupňů. Tvarujeme sušenky – při svižné práci můžeme klidně klasicky válet a vykrajovat (já válím mezi dvěma vrstvami pečícího papíru). Klademe na plech vyložený pečícím papírem, lehce posypeme solí a pečeme asi 15 minut.