Někdy se dá i tradiční české jídlo udělat ve zdravější verzi. Tahle křenová omáčka a domácí knedlíky z celozrnného pečiva jsou toho důkazem.
Na křenovou omáčku potřebujeme (2-3 porce):
- trošku másla
- trošku mouky
- trošku mléka
- masový vývar – asi 3/4 hrnečku
- sůl
- čerstvý křen dle chuti
- vařené maso, pokud chceme
Na hrnečkové knedlíky (na 2-3 porce):
- 6 plátků chleba (velikosti toustového chleba) – ideálně domácího, dle našeho výběru
- 2 vejce – oddělíme žloutky od bílků
- sůl
- máslo na vymazání hrnečků
- případně běžné/rostlinné mléko
Začneme jíškou. (Kousek másla dáme rozpustit na pánev, přidáme tolik mouky, aby pokryla rozpuštěné máslo, necháme lehoučce ztmavnout) Přidáme vývar, důkladně rozmícháme, přidáme trošku mléka pro zředění a necháme provařit s občasným zamícháním, asi 15 minut.
Pokud chceme přidat maso (už uvařené, dáme do omáčky prohřát, osolíme a necháme dalších 5 minut. Pokud je třeba, přidáme trošku vody. Nakonec přidáme jemně nastrouhaný křen a necháme další asi 2 minutky.
Nakrájíme domácí chléb na kostičky. V misce rozmícháme žloutky, osolíme, vmícháme kostičky chleba a necháme stát. Pokud je směs příliš suchá, můžeme přidat trochu tekutiny, třeba rostlinného mléka. Vedle našleháme sníh z bílků, který poté lehce vmícháme do směsi chleba a vejce. Tímto plníme hrnky vymazané máslem. Hrnečky dáme do trouby předehřáté na 175 stupňů. Začneme na 15 minutách a zkontrolujeme, pokud je třeba, přidáme dalších 5 minut. Knedlíky krájíme nejlépe klasicky nitkou.
Křen je velmi zajímavou ingrediencí, kterou se vyplatí naučit se používat. Hubí všechny možné vetřelce v těle a speciálně ho nesnášejí kvasinky.