Dobrý vývar je základem mnoha lahodných a zdravých pokrmů. Doma si ho připravit ale bývá trošku, jaksi, nepohodlné, zdlouhavé, obtížné, nemáme na to čas atd atd. Všechny tyhle důvody nám ale jako kouzeným proutkem zmizí s pomalým hrncem. Do něj to jen naskládáme, zmáčkneme tlačítko a můžeme se těšit na hotový vývar, pěkně domácí a přesně podle našeho.
Co potřebujeme:
- asi 1 kg zeleniny – mrkev, petržel, ředkev, řapíkatý celer atd.
- 1 středně velkou cibuli
- 2 velké stroužky česneku
- 2 bobkové listy (koupit)
- několik zrnek celého pepře
- několik zrnek celého nového koření (koupit)
- sůl
- 1,4 l vody
Cibuli necháme se slupkou (oloupeme jen nepěkné vrstvy, hnědá slupka totiž dodá vývaru lepší barvičku), překrojíme a odkrojíme bubáka. Ostatní zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Vše dáme do pomalého hrnce. Přidáme oloupaný česnek, bobkový list, nové koření i pepř (obojí velmi dobře spočítáme, abychom pak zase stejný počet vylovili). Nakonec osolíme a přidáme vodu. My jsme vařily na vyšší stupeň asi 3,5 hodiny. Po uvaření vyndáme zeleninu a krásně ji můžeme do polévky zkrájet. Je totiž pěkně pevná a ve své původní barvě.
V tomto okamžiku už máme vývar připravený k jakémukoliv použití, opravdu to nebylo nic těžkého a dokonale jsme se vyhnuly hlídání hrnce. Vývar jsme použily do polévky s plněnými ravioli – recept bude co nevidět :)
Téma domácí vývary a pomalý hrnec
Poctivý domácí vývar se hodí nejen do polévek, ale třeba i do omáček, rýžových či těstovinových pokrmů. Je cestou k mnoha nízkokalorickým jídlům i řešením v případě mnoha speciálních diet. V pomalém hrnci je jejich příprava jednoduchá a pohodlná, nemusíme nic hlídat a zelenina si zachová krásnou pevnost. A pozor na jednu věc – velmi rychle se vytváří závislost :)