První pravá bramborová tortilla, kterou jsem ochutnala, byla výborná. A první lilková? Naprosto boží!
Co potřebujeme:
- 2 středně velké lilky
- 4 vejce
- olivový olej
- sůl a pepř
Omytým lilkům uřízneme konce a bez loupání je nakrájíme na asi 3 mm silné plátky. Pokud mají kolečka příliš velký průměr, budeme krájet na půlkolečka.
Na pánvi rozpálíme asi 2 lžíce olivového oleje a dáme do něj lilek. Chceme, aby pěkně změknul. Oleje přidáme tak, aby se nám lilek dobře dělal. Potřebujeme dosáhnout změknutí všech kousků, prostě aby už neměly tu jejich „pěnovou konzistenci“.
V míse, kam se bude vejít i lilek, rozmícháme vajíčka. Osolíme, opepříme. Do vejce pak sesuneme připravený lilek a dobře promícháme. Tuto směs pak nalijeme zpátky do pánve a dobře rozprostřeme. V okamžiku, kdy se vrchní strana zatáhne, zpevní, tortillu obrátíme a dopékáme spodní stranu – jen chvilku. Správná tortilla je šťavnatá, vajíčka nejsou kompletně ztuhlá.
Tortilla má spousty variací a vždycky je mimořádně dobrá, tedy ta domácí tortilla :). Jediné, na co se každý musí připravit, je relativně velké množství oleje. Hodí se proto spíš k obědu a pořádně zasytí.
Určitě zkuste i „obyčejnou“ bramborovou, je to naprostá klasika a dokáže taky skvěle posloužit jako tapa, třeba když přijde návštěva. Recept najdete tady. Nebo vám zbyla ryba? Zkuste rybí tortillu.