Zapečený špenát s bramborami a camembertem

Zapečený špenát s bramborem a camembertem

Brambory zapečené se špenátem nejsou žádnou novinkou pro většinu z nás. Jsou dobré, ale zaslouží si upgrade. Míň brambor, víc špenátu a nějakou tu třešničku. Třeba dobrý sýr navrch. Vhodných adeptů je spousta, u mě to vyhrál camembert.

Co potřebujeme:

  • brambory – jen pár kousků
  • špenát – celé lístky, čerstvý nebo mražený
  • smetanu – dala jsem jen 75 ml na 2 porce
  • camembert, dala jsem 125 g na 2 porce
  • sůl a pepř
  • celý česnek

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm.

Připravíme si špenát – čerstvý dobře omyjeme a necháme trochu odkapat, mražený necháme chvilku odstát a na kostky pokrájíme. V tomhle případě jsem tahala rovnou z mražáku, takže špenát šel do misky, miska do dřezu s teplou vodou. Po chvilce trošku změknul a šel pokrájet.

V mističce smícháme smetanu, prolisovaný česnek, sůl a pepř.

V zapékací misce dáme dohromady všechny tyhle přísady – špenát, brambory a ochucenou smetanu. Všechno dobře promícháme, přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po asi 20 minutách alobal sundáme a necháme dopéct bez něj.  Podle množství to může trvat tak hodinu. Když vidíme, že už máme prakticky hotovo (brambory se nechají s klidem propíchnout), dáme na vrch camembert – rozpůlený nebo třeba na plátky. Po další chvilce se nám začne vnitřek sýru tavit a my můžem servírovat.

Tenhle recept je zase ukázkou, že obyčejná jídla se dají trošku vylepšit a že stačí upravit poměry surovin a nutriční hodnota nám jde pěkně nahoru. Sýr nám přidá ještě nějaké ty dobré tuky a bílkoviny a v podstatě lze použít jakýkoliv nám přijde pod ruku.

Recept na špenát zapečený s bramborem a sýrem

Zapečený špenát s bramborem a camembertem

dify.cz
[jetpack-related-posts]