Myslela jsem, že mě polévky v létě přejdou. Překvapivě nepřešly. A náhodou se doma naskytly kuřecí kostry na vývar a kuřecí játra. Takže konečně došlo na tu myšlenku, se kterou už jsem si nějakou dobu pohrávala – zkusit konečně játrové knedlíčky. Nechtěla jsem ale žádnou strouhanku ani nic jiného obilného. Sáhla jsem tedy po kukuřičné mouce. A místo knedlíčků jsem tak nějak náhodou uválela knedle. No, byly moje první, to nebudu zatloukat. Takže tu mám poučení: pokud chcete jemné měkoučké knedlíky, válejte drobounké a dejte do nich máslo. Pokud ale potřebujete polévku použít jako hlavní chod, udělejte tyhle knedle, protože vás parádně zasytí.
Co jsem použila:
- vývar – u nás klasicky domácí kuřecí z pomalého hrnce
- zelenina – já zvolila mrkev, pórek a hrášek
- těstovinu – co nejkvalitnější, u nás to byly tenké domácí nudličky
- kuřecí játra (85 g)
- kukuřičnou mouku
- vajíčko (spíš menší)
- majoránku (1 lžička na moje množství)
- sůl
- čerstvou petrželku
Vývar je základ a opravdu se vyplatí udělat si pravý domácí. Pomocníkem k nezaplacení je přitom pomalý hrnec – vývar se v pomaláči dělá sám a bez práce.
Teď ke knedlíčkům. Játra si namixujeme nebo třeba rozmačkáme vidličkou, jako jsem to udělala já. V mističce je smícháme s vajíčkem. Čím míň vajíčka, tím míň mouky bude třeba. Posolíme, vmícháme majoránku a pak už jen přisypáváme mouku. Směs stále mícháme až do okamžiku, kdy je dostatečně hustá pro válení kuliček. Klidně by se dala udělat i řidší a nakapat. A játrové kapání by bylo na světě.
Vývar ohřejeme a vhodíme do něj knedlíčky. Menší vaříme tak 10 minut, větší kolem 15. Po této době přidáme zeleninku a nakonec i nudličky.Domácí nudličky se uvaří během minuty, kupované tak různě.
Na konec do polívky patří taky nějaká ta bylinka, třeba petrželka. A sůl podle chuti.