Vývar s kukuřično-játrovými knedlíky (zn. bez lepku)

Vývar s kukuřično-játrovými mega knedlíčky bez lepku

Myslela jsem, že mě polévky v létě přejdou. Překvapivě nepřešly. A náhodou se doma naskytly kuřecí kostry na vývar a kuřecí játra. Takže konečně došlo na tu myšlenku, se kterou už jsem si nějakou dobu pohrávala – zkusit konečně játrové knedlíčky. Nechtěla jsem ale žádnou strouhanku ani nic jiného obilného. Sáhla jsem tedy po kukuřičné mouce. A místo knedlíčků jsem tak nějak náhodou uválela knedle. No, byly moje první, to nebudu zatloukat. Takže tu mám poučení: pokud chcete jemné měkoučké knedlíky, válejte drobounké a dejte do nich máslo. Pokud ale potřebujete polévku použít jako hlavní chod, udělejte tyhle knedle, protože vás parádně zasytí.

Co jsem použila:

  • vývar –  u nás klasicky domácí kuřecí z pomalého hrnce
  • zelenina – já zvolila mrkev, pórek a hrášek
  • těstovinu – co nejkvalitnější, u nás to byly tenké domácí nudličky
  • kuřecí játra (85 g)
  • kukuřičnou mouku
  • vajíčko (spíš menší)
  • majoránku (1 lžička na moje množství)
  • sůl
  • čerstvou petrželku

Vývar je základ a opravdu se vyplatí udělat si pravý domácí. Pomocníkem k nezaplacení je přitom pomalý hrnec – vývar se v pomaláči dělá sám a bez práce.

Teď ke knedlíčkům. Játra si namixujeme nebo třeba rozmačkáme vidličkou, jako jsem to udělala já. V mističce je smícháme s vajíčkem. Čím míň vajíčka, tím míň mouky bude třeba. Posolíme, vmícháme majoránku a pak už jen přisypáváme mouku. Směs stále mícháme až do okamžiku, kdy je dostatečně hustá pro válení kuliček. Klidně by se dala udělat i řidší a nakapat. A játrové kapání by bylo na světě.

Vývar ohřejeme a vhodíme do něj knedlíčky. Menší vaříme tak 10 minut, větší kolem 15. Po této době přidáme zeleninku a nakonec i nudličky.Domácí nudličky se uvaří během minuty, kupované tak různě.

Na konec do polívky patří taky nějaká ta bylinka, třeba petrželka. A sůl podle chuti.

Domácí vývar s kukuřično-játrovými kuličkami

dify.cz
[jetpack-related-posts]