Že by mohl být chleba s něčím docela vyváženým jídlem? Ano, může! (pokud tedy odsuneme stranou všechny cereální starosti :)). Důležité je, aby chleba byl kvalitní. K němu pak stačí dobrá tvarohová pomazánka a máme zastoupeny sacharidy, bílkoviny i tuky. A samozřejmě si dopřejeme i zeleninu. Tenhle živý prvek je ostatně dodán taky mladou řeřichou.
Co potřebujeme:
- kvalitní pečivo – u nás zásadně domácí kváskový chleba
- tvaroh nebo žervé
- sušená uzená paprika sladká (typicky španělská věc jménem pimentón dulce)
- kurkuma (koupit)
- sůl – u mě jemná mořská
- čerstvá řeřicha
Já vím, že se opakuju, ale pokud jíst pečivo, tak zásadně kvalitní! To znamená připravené jen z několika málo základních surovin a pokud možno kváskové. Díky tomu je celkově obsažené obilí lépe stravitelné a výsledek má nižší glykemický index. Je mnohem šetrnější k našemu tělu!
Poměr surovin je individuální a nejlepší je odměřit tvaroh a postupně do něj nasypávat kurkumu, papriku i sůl, míchat a ochutnávat. Na konec je ještě moc fajn přidat právě řeřichu.
Za chlebem s tvarohem by nikdo nečekal zázraky, tahle verze je ale rozhodně přínosná. Kurkuma i paprika jsou ingredience plné tělu užitečných látek, najdeme tam antioxidanty i spoustu vitamínů (a potvrzujeme si, že čím barevnější jídlo, tím líp :)).
Řeřichu si pamatuju ještě z dob, kdy jsem ji ještě steží vyslovovala. Kdo by tušil, že jednoho dne bude řeřicha takovým hitem? Patří totiž k microgreens, čerstvým mini rostlinkám, které se právě přesunují z luxusních restaurací na naše talíře pěkně domů. Jsou plné života a svoji energií předávají nám.