Sýr, zn. bez pečiva (aneb zcela jednoduchý salát se sýrem)

Sýr bez pečiva? Ano, v salátu!

Taky milujete sýry? Já jo. Jenže dost dlouho byly sýry v mých očích nerozlučně spjaté s pečivem. Tedy s výjimkou řeckého salátu a rajčaty s mozzarellou. Sýry jsou ale mnohem univerzálnější. Jdou třeba skvěle se zeleninou a salátům dodají na sytosti. Což ocení hlavně ti, kteří mají třeba ještě stále občas pocit, že zeleninové saláty jsou hladové.

Sýr můžeme přidat v podstatě k jakékoliv zelenině. Mix to může být vskutku jednoduchý, třeba jako tenhle:

  • 2 veliké listy římského salátu
  • 1 střední rajče
  • asi 10cm kousek okurky

a na ochucení:

  • extra panenský olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl
  • čerstvé bylinky – u mě citronové oregano

a pak samozřejmě sýr. Sýr to může být jakýkoliv, od čerstvého před tvrdé zrající sýry až po sýry plísňové. Kromě chuti je důležité i složení. Poslední dobou se objevují skutečné hrůzy označované za sýr. Takže, na etiketě by mělo být akorát mléko (případně smetana), obvykle sůl a nějaké „srážedlo“ a/nebo kultury. Je to prostě mlíko upravené tradičním způsobem. V některých případech je tam něco navíc, ale tohle navíc sýru dává ty specifické vlastnosti. V žádném případě tam nepatří rostlinné tuky, ztužovadla, barviva. Bohužel i spousta tradičních sýrů je tímto „vylepšována“.

Sýr do salátu krájíme na menší kostičky nebo hoblinky, případně strouháme. Pokud si takový salát budete brát s sebou, nejlepší je sýr mít schovaný zvlášť v krabičce a těsně přes konzumací přidat k zelenině. Jinak by mohl být takový blátivý.

Jednoduchý zeleninový salát se sýrem

Jednoduchý zeleninový salát se sýrem a oreganem

dify.cz
[jetpack-related-posts]