Taky milujete sýry? Já jo. Jenže dost dlouho byly sýry v mých očích nerozlučně spjaté s pečivem. Tedy s výjimkou řeckého salátu a rajčaty s mozzarellou. Sýry jsou ale mnohem univerzálnější. Jdou třeba skvěle se zeleninou a salátům dodají na sytosti. Což ocení hlavně ti, kteří mají třeba ještě stále občas pocit, že zeleninové saláty jsou hladové.
Sýr můžeme přidat v podstatě k jakékoliv zelenině. Mix to může být vskutku jednoduchý, třeba jako tenhle:
- 2 veliké listy římského salátu
- 1 střední rajče
- asi 10cm kousek okurky
a na ochucení:
- extra panenský olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
- čerstvé bylinky – u mě citronové oregano
a pak samozřejmě sýr. Sýr to může být jakýkoliv, od čerstvého před tvrdé zrající sýry až po sýry plísňové. Kromě chuti je důležité i složení. Poslední dobou se objevují skutečné hrůzy označované za sýr. Takže, na etiketě by mělo být akorát mléko (případně smetana), obvykle sůl a nějaké „srážedlo“ a/nebo kultury. Je to prostě mlíko upravené tradičním způsobem. V některých případech je tam něco navíc, ale tohle navíc sýru dává ty specifické vlastnosti. V žádném případě tam nepatří rostlinné tuky, ztužovadla, barviva. Bohužel i spousta tradičních sýrů je tímto „vylepšována“.
Sýr do salátu krájíme na menší kostičky nebo hoblinky, případně strouháme. Pokud si takový salát budete brát s sebou, nejlepší je sýr mít schovaný zvlášť v krabičce a těsně přes konzumací přidat k zelenině. Jinak by mohl být takový blátivý.